2019-08-21
朋友生日,當然就番佢~ 雖然佢住將軍澳,但附近冇乜大型放題邊爐啱食,原本打算去food court食,意外發現旁邊有八幡屋涮涮鍋,價錢都很抵食☺️這間油塘八幡屋較旺角分店細,炸物和熟食款式不算多,壽司亦沒有經常refill,但上菜速度很快👍🏼——————————🔸刺身 刺身很新鮮,三文魚厚切肥美,甜蝦鮮甜但偏細隻,order幾次三文魚一樣水準,正!但當天帶子刺身沒有供應😖🔹火鍋 (壽喜燒湯底)朋友本身食嘢好清,所以提議叫甜甜壽喜燒湯底,果然健康又美味👍🏼特選美國牛肉好重牛味,油花分布平均,食落完全不膩,encore幾盤好快食晒😋 美國肥牛相對較肥,所以前者啱我口味多啲😊海鮮質素平平,蝦🦐算新鮮,食落不會散;其他貝類海鮮很細隻,但沒有沙和腥味,算不錯☺️🔸炸物 熟食炸物和熟食要出去拎,款式不算多,但新鮮炸起煮好,仍然有點熱度。饅頭炸得外剛好,外脆內軟的口感,沾上煉奶後,冇得輸👍🏼打邊爐配料自行出去夾,丸類和蔬菜keep住refill,好新鮮~甜品和雪糕的款式不多,但食完火鍋已經好飽,已經食唔到甜品🤢
——————————
🔸刺身
🔹火鍋 (壽喜燒湯底)
🔸炸物 熟食