2022-04-04
疫期好轉,星期日嘅長洲又變返人山人海,小食店或餐廳嘅人龍比疫情前長、連平時唔洗排嘅大魚蛋都出現長龍🐉,令我大感驚訝! 食要排,搭船走都要排! 夜晚7點嘅船預早15分鐘去等都要排隊排到康蘭餅店,真係今都暈🤣🤣🤣 不過可以週末到離島行下食下湊下熱鬧,係開心嘅! 😎陳通記出名食沙嗲牛肉米通,今次大概3:30pm到,米通無曬,改試公仔麵,再叫左咸牛肉蛋治、花生醬西多。落左單後幾分鐘就上咸牛肉多治同公仔麵。蛋治可撚烘底,蛋香肉軟,一啖接一啖,轉眼就食曬😋 沙嗲牛肉公仔麵都幾大碗,麵量多,亦如其他人分享湯底唔辣,有足料粒粒花生碎,引唔住邊食邊飲湯底🤣牛肉口感同味道都一般,有啲軟,有啲又硬軔,果然被湯底搶去風頭,下次會想改試沙嗲肥牛😗差唔多食到尾先上西多,時間又岩岩好。西多今次揀左花生醬味,面層淋上大量糖漿加煉奶,內裡又餡料足,十分邪惡! 怕甜或太淋身嘅記得叫小糖漿😛就食物而言,陳通記值得一試,甚至下次平日嘅會再翻試🤣試下叫沙嗲肥牛米通!😙但就攞位而言,過程甚至進食時就相當尷尬! 現場設先mark先等攞位制,即係自己見邊張枱空就坐,無就揀張枱企係旁邊等。等枱時有種催人快啲食完快啲讓枱嘅不禮貌感,亦站
但就攞位而言,過程甚至進食時就相當尷尬! 現場設先mark先等攞位制,即係自己見邊張枱空就坐,無就揀張枱企係旁邊等。等枱時有種催人快啲食完快啲讓枱嘅不禮貌感,亦站著如嘍囉;食時人地亦在旁等著,令我不好意思慢食,邊食邊感慚愧😛不過大家都係咁經歷,第一次黎真係頭暈又尷尬,但相信食多幾次就可以練厚個臉皮! 🤣🤣🤣
附上餐牌參考~