2018-11-01
今日去開港島玩 男朋友就話帶我去食銅鑼灣築地🙆♂️ 話見到Openrice啲刺身相好靚💁♂️😝 去到坐低 望一望個餐牌😛 刺身都唔係特別平 反而魚生丼就幾抵💁♀️ 不過見到呢個二人餐仲抵食wo!😂 有八樣食品飲品甜品😝 當中仲有個好大嘅刺身拼盤喎 咁梗係要呢個啦💁♂️☺️兩款頭盤 三品盛合+香芒蟹肉蟹子沙律🥗味道正常啦 三品盛合個魷魚頭幾好食嘅💁♂️ 不過蜆肉嗰個就麻麻哋 都係食慣螺肉多啲💁♀️刺身拼盤好期待呀☺️ 一上場就覺得份量好多 而且種類都唔少 總共有七款!我鍾意食鱆紅魚同甜蝦💁♀️💁♀️ 男朋友就覺得醋鯖魚都唔錯💁♂️ 不過赤貝就唔係好得 魚腥味比較重烤羊架羊架係帶點脂肪部位 所以食落有啲油脂 好正😋💁♀️💁♂️💁♂️ 表面焗到有啲脆 唔使點芥末都好食!金箔蕃茄石鍋烏冬蕃茄湯底做得都幾好 唔會食落係茄膏嘅味道 幾fresh💁♀️ 烏冬都唔會話煮到淋哂 木耳同粟米就增加左啲口感💁♂️💁♂️甜品我哋就要左紫薯凍同埋牛乳奶凍 紫薯凍又整得幾精緻喎😍💁♀️ 都食到紫薯味 唔錯😛 男朋友就覺得牛乳奶凍好食啲 因為牛奶味重啲!💁♂️💁♂️臨走仲見到有素食料理套餐 估唔到素食者都可以嚟食喎😯
兩款頭盤
三品盛合+香芒蟹肉蟹子沙律🥗