2018-12-23
由喺舊舗嗰陣已經幫襯,大大話話都有8、9年,今晚喺附近做完冬就行去食,我哋一家十人有老有BB,11點去到,一坐低長髮阿婆已經唔願落單,叫咗幾次都唔嚟,跟住落咗3碗又走咗去,返嚟話自己唔記得所以要去拎咗先(唔明點解唔寫低佢,同埋其實我哋嗌一碗佢嗌一碗入去個open kitchen)但係之後佢冇再過嚟,所以我哋索性自己嗌入去,食咗兩啖佢已經過嚟叫我哋快d食 ,佢要落閘,嗰陣只係11.10pm,過5分鐘又走咗嚟兩次,其實我哋已經冇乜講嘢,但係碗嘢好熱,所以真係要d時間,點之佢又再走嚟EE吟吟老公:你咁趕收就唔好比我入嚟啦阿婆:咁你又入到嚟跟著食完d人出去先,媽咪比500蚊佢埋單,佢又話冇錢找,張張枱埋單都係咁講,比完又再吹,其實得返我細妹食緊少少蓮子,咁我哋就話得啦,點知佢繼續吹,實在太煩,所以細妹就忍唔住話佢細妹:得啦,我食埋就走,你唔好再吹啦阿婆:我打工要受你氣呀細妹:咁我嚟食嘢俾錢又要受你氣呀阿婆:鬼食泥EE吟吟南嘸咁聲到我都終於忍唔住叫阿婆收聲唔好再煩啦,我哋食埋就會走,連廚房入邊個嬸嬸都話唔緊要啦你哋慢慢食啦,點知個阿婆都係繼續冇停口喺度又話要收工又話你咪繼續坐囉我會落閘⋯⋯⋯當然
老公:你咁趕收就唔好比我入嚟啦
阿婆:咁你又入到嚟
細妹:得啦,我食埋就走,你唔好再吹啦
阿婆:我打工要受你氣呀
細妹:咁我嚟食嘢俾錢又要受你氣呀
阿婆:鬼食泥EE吟吟南嘸咁聲
當然我哋都忍唔到啦,結果就變成罵戰
寫呢個食評時發現原來好多人都受過阿婆氣,間鋪已經喺橫街,夜晚人影都唔多隻,如果唔係街坊或者食開根本唔會去,仲有咁嘅態度真係唔係好掂