2007-12-09 16 views
近排在沒有刻意安排的情況下去了幾間懷舊的食肆,如祥興、皇后飯店,今次就去了太平館。對這些歷史悠久的食肆不是太偏愛,但總有一種似遠還近的感覺。到太平館食飯,來來去去都係個幾味,所以想也不用想,就要一份二人套餐。揀龍蝦湯、瑞士雞翼和干炒牛河。龍蝦湯好濃味,龍蝦肉的份量亦不算少,不過肉質較差,朋友要點辣椒醬來吃。干牛河主要好在河粉炒得夠入味,牛肉則只是普通貨色。至於最出名的瑞士雞翼,也只是個醬汁做得好,夠香夠濃。主菜後的蛋糕款式好耐沒有食過,真係好有懷舊feel。有想過點一份梳乎利,但梳乎利的份量實在太大,最終放棄。收咁貴既價錢,買牛河和雞翼等平價貨,毛利有冇9分呢?

收咁貴既價錢,買牛河和雞翼等平價貨,毛利有冇9分呢?