6 day(s) ago 0 views
因為太耐沒有去平太館,上一次踏足已是2023年。今次因為是星期六,附近的茶記實在人太多,就決定對自己好一點,結果一人前的太平館午餐,熱奶茶是室溫又完全冇茶味!焗咖喱牛脷飯炒底,飯底是微溫,完全沒有熱辣辣的感覺,吃的第一口飯感覺像夜晚加班回家桌面上未經翻熱的剩飯!入口令人沮喪!馬上令食欲下降!減肥之選😅食了三分之一便叫餐廳打包,代回家後再加熱吧!咖哩味道還可以,喜歡濃味及鹹食的朋友可能會喜歡。老待應生們的服務態度還可以。只可惜,這次體驗感受還是失望!太平館⋯要與你說⋯⋯分手不再見
太平館⋯要與你說⋯⋯分手不再見
焗咖喱牛脷飯
2024-11-09
$188 (Lunch)
2024-07-26 1639 views
我好吾明話老字號但係尖沙咀同銅鑼灣點解態度都一樣咁差,野食味道又不是特別好味過人,焗飯極油,水準每況愈下,梳乎厘選擇多的是,但態度真係數得出全香港十大最差,非常失望!
2024-07-24 2593 views
好耐冇去過太平館食飯,最近個frd問去唔去試吓,就去咗食.我自己叫咗個白烚牛脷,塊牛脷幾厚身,但白烚嘅味道就一般般啦,不過不失,塊牛脷算淋,係某D parts會韌少少。跟著就食咗個梳乎厘,佢好大個,2人食啱啱好,味道唔太甜,亦有浸燒焦嘅味道,對我嚟講幾好食。overall呢間老店keep得唔錯,樓面衞生程度好,燈光亦夠柔和,坐得舒服,唔會覺得迫,而D嘢食都幾大碟,性價比高,唯獨係服務差少少,有待改善。
好耐冇去過太平館食飯,最近個frd問去唔去試吓,就去咗食.
2024-06-23 3314 views
作為一家馳名中外的老字號餐廳,太平館自然饒富歷史傳統和文化內涵。可惜的是,在這家銅鑼灣分店用餐時,卻遇到了令人失望的服務態度,實在有違餐飲業的專業操守。首先,餐廳內的環境還算不錯,有著典雅的裝潢風格,營造出一定的用餐氛圍。不過,正是這份歷史韻味,卻也滋生了一種頗為令人不安的熟客優先文化。當天我們在餐廳門口等候了足足15分鐘,明明裡面大半桌子都是空置的,只因為有些桌子掛著"已訂"的牌子而被保留著。更可氣的是,根本不分你是否已預約,只要有熟客到來,服務員就會優先為他們安排座位,完全無視我們這些候候已久的新客。服務生的這種傲慢態度,簡直是將餐飲業最基本的禮貌全然拋諸腦後。我們付出的錢同樣綠油油,又何曾低人一等?至於食物方面,則算不上有什麗驚艷之作。鮮茄燴牛脷意粉的番茄醬鮮香可口,牛脷的口感也不錯。不過燒豬脾飯就相當失望,不但豬脾肉切成一片片上,少了原隻的分量感,味道也顯得單薄乏味。總的來說,這次在太平館用餐的體驗遠遠低於我的預期。服務生的傲慢態度讓人覺得被冒犯,餐點則普普通通,難以讓人留下深刻印象。這樣一家老字號餐廳,若不正視員工的服務素質問題,實在難以在競爭激烈的餐飲市場中長期立足。希望經

鮮茄燴牛脷意粉(午市)

燒豬脾飯(午市)

總的來說,這次在太平館用餐的體驗遠遠低於我的預期。服務生的傲慢態度讓人覺得被冒犯,餐點則普普通通,難以讓人留下深刻印象。這樣一家老字號餐廳,若不正視員工的服務素質問題,實在難以在競爭激烈的餐飲市場中長期立足。希望經營團隊可以引以為鑑,及時糾正弊病,重振太平館的美譽。
羅宋湯
2024-06-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
鮮茄燴牛脷意粉(午市)
羅宋湯
2024-06-20 2389 views
於銅鑼灣食完晚飯後,外母想到附近的太平館食梳乎厘。坐低後又被沙丹豬扒及乾炒牛河吸引。另外老婆及舅仔又叫咗凍朱古力及朱古力新地。太平館的干炒牛河真係幾正,未至於好有鑊氣,但賣相及味道無得輸。而沙丹豬扒,根據外母的評語,應該係要用鐵板上,同埋係要確定配咩汁,就咁用碟上就十分普通。太平館的價錢雖然相對較高,但個人認為性價比尚算OK。不過,下次都係目標清晰啲,去太平館目標係品嘗梳乎厘就好,食埋其他就太飽啦。
於銅鑼灣食完晚飯後,外母想到附近的太平館食梳乎厘。

太平館的價錢雖然相對較高,但個人認為性價比尚算OK。

2024-06-15
$150 (Dinner)
  • 梳乎厘
  • 乾炒牛河
2024-06-02 1990 views
今日帶小朋友去呢間老字號餐廳,除咗食物好味之外,值得一讚就係佢哋嘅服務態度,超乎想像非常非常好的服務態度,每一位員工都對你好親切好細心好有禮貌。好到真係要公開去表揚佢哋。淨係佢哋一流嘅服務態度已經係物有所值
淨係佢哋一流嘅服務態度已經係物有所值

2024-05-28 1812 views
今日經過,見到原來有下午茶餐,相對晚市嚟講抵好多,即管試吓啦。入面裝修幾有懷舊feel🤗咖喱牛腩飯:係我最鍾意食嘅港式咖喱,咖喱味濃,牛腩軟腍入味,醬汁唔算辣,質感香滑,唔會太稀同過稠,不過薯仔得1舊太小🤣太平館瑞士汁牛河:真係唔係我杯茶,一入口嘅感覺~~~真係好鬼甜,啲牛肉係完全冇肉味,冇質感,太平館嘅招牌竟然用啲咁cheap嘅肉,成碟嘢我可以用極難食來形容😫百年老字號,竟然係甘嘅水準,失望呀!無下次👋
百年老字號,竟然係甘嘅水準,失望呀!無下次👋
2024-05-28
$85 (Tea)
母親節正日,自己提議食呢間,老公冇 say no,細女即刻做嘢 👍🏻👍🏻,由於第二日要返工返學,所以食 6:15pm。 我哋準時到達,即刻入座,睇餐牌,好有舊時代嘅 feeling。我哋一家四口叫咗一個二人餐 + 一個雞翼餐,最後就加多個「梳乎厘」。 叫完餐,侍應即刻上麵包,熱嘅、好軟身,正 😋😋。 食物上得都快,但全部係熱辣辣 👍🏻,二人餐有餐湯 (或沙律)、煙肉炒雜菜、瑞士汁雞翼、瑞士汁炒牛河,雞翼餐就有 餐湯、3 隻雞翼 + 焗豬排飯,份量都好大,所以 4 個人都夠食。 兩個餐仲包啫喱 及 咖啡,而飲品可以加錢轉紅荳冰,又係兒時回憶 🫢🫢。甜品加咗梳乎厘,好味道 😋😋,好滿足,好飽,正 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻,老公食完冇負評,好明顯佢都好滿意 😂😂另外值得一讚係侍應們,好有禮貌,收碟快,完全唔使舉手 叫佢哋,佢哋自動自覺 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻餐紙,好懷舊 feel瑞士汁炒牛河,正 梳乎厘

餐紙,好懷舊 feel

瑞士汁炒牛河,正

梳乎厘

2024-05-12
$250 (Dinner)
2024-04-01 1944 views
銅鑼灣太平館,對上1次食應該係3,4年前,仲要係2個女仔,好多野都想食,不過都無叫到,今次約多幾個人,終於可以叫多幾款野食,一早預約左,餐廳預留左長car位俾我地。開始點餐,豬脾餐,瑞士牛河餐(非叫不可),乳鴿餐(無咩特別,下次可以食另外食物),瑞士汁雞翅膀(正),跟餐湯,個龍蝦湯好味,點完餐服務員好貼心問我地叫唔叫梳乎理,我地好快答“叫”,服務員幫我地安排,大約食到中間就同我地講,而家幫我地落單,因為需時,可以夾到我地食完正餐,之後食甜品。整體黎講,食物質素唔錯,服務員貼心,4個人4個餐再加梳乎理,埋單人均330,我覺得合理,話晒銅鑼灣地段,食飯無限時,係其中1個優點,我會再去食,再唔支持下香港餐廳,好快會消失。
配菜
瑞士汁牛河
瑞士汁雞翅膀
梳乎理
2024-03-11 1460 views
很久沒來的老牌餐廳,入到去已滿座,經理給了一張飛,見前面冇乜人就等下,冇耐經理就提示5分鐘後有枱了順利入座後,因以前食過知道餐的份量不算少,叫了一個乳鴿餐 (包括一隻乳鴿,燕窩雞茸湯,焗葡國雞飯,餐飲及甜品) ,另點4隻瑞士雞翼。一個餐只有一個餐包一個湯,細心的待應見我們兩人特別給多一個包。到湯來的時候又會給多一個碗給我們share。還不時補添熱茶,換碟,難得的是晚餐繁忙時間也有這種無微不至的服務。食物方面點了一基本上都維持好的水準。焗葡國雞飯雞滑汁香,燕窩雞茸湯濃郁,瑞士雞翼口感味道出色,乳鴿香脆肉嫩,都能維持水準多年冇來,絕對不是熟客也不認識店內任何一個經理及待應也能享受好的服務,加上食物水準不錯,絕對值得推薦

2024-03-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
  • 瑞士汁雞翼
  • 乳鴿
2024-02-27 1242 views
餐廳彷似停留左係八十年代,裝潢同佈置都保留住當時既面貌,帶有復古懷舊既風味,好似穿越左時光回到當時既感覺!侍應以友善親切既叔叔為主,偶然同客人閒話家常一番,亦唔會催趕埋單,食人客可以慢慢享受美饌。🥄鮑魚海龍皇湯蝦味好特出,感覺似飲緊蝦頭蝦膏燉湯。鮑魚既身影就唔多覺,其他配料都係烚熟再放入湯,提升唔到海龍皇湯既鮮味,唔太推介大家嗌🫣🥢太平館瑞士汁炒牛河色香味俱全既一碟炒河粉🫶🏻牛冧肉肉質偏柔軟肥肉少,不過用梳打粉醃之後已經無晒肉味🙈秘製既瑞士汁望落好深色好杰,但入口好有驚喜,鹹甜適中,河粉掛汁力強,索滿醬汁既河粉好惹味。成碟粉都炒得好有鑊氣,河粉既份量亦比坊間茶記多,不過食到尾聲就會覺得口乾同好滯!🐤太平館瑞士雞翼除左牛河外,瑞士雞翼都係鎮店之寶。雞翼好肥美飽滿,每一隻都煮至入曬味!瑞士汁同牛炒用既醬料有些許分別,除左帶甜之外,仲食得出紹酒同其他香料既味道,層次一啲都唔單薄。雞翼以文火滷煮,令到雞肉皮滑肉嫩,香氣撲鼻!📍太平館餐廳銅鑼灣白沙道6號地舖

🥄鮑魚海龍皇湯

🥢太平館瑞士汁炒牛河

🐤太平館瑞士雞翼

📍太平館餐廳
銅鑼灣白沙道6號地舖
2024-02-12 1435 views
太平館喺香港懷舊西餐廳, 已經喺香港有好多年嘅歷史。今次去到,就試晒佢所有名物,睇吓佢一直以來屹立不倒嘅原因。乾炒牛河鑊氣十足,牛肉份量多,每塊大大片,河粉就同坊間出邊食到嘅冇乜太大分別,而且有一點油。瑞士雞翼,幾乎係每個客人嚟到必點嘅食物,一碟雞全翼總共八隻,瑞士汁偏甜唔會過鹹,雞翼亦都非常入味,而且即叫即整,但食嗰日略嫌雞翼有少少過熟。期待已久疏乎厘,個個好似人頭咁大,疏乎厘都係即叫即整,需時大約30分鐘,外皮有少少焦香,裏邊蛋香十足,而且十分鬆軟空氣感十足。係呢間餐廳不可不試嘅甜品。
太平館喺香港懷舊西餐廳, 已經喺香港有好多年嘅歷史。

今次去到,就試晒佢所有名物,睇吓佢一直以來屹立不倒嘅原因。

2024-01-09 1713 views
星期日同朋友行過銅鑼灣,見到好耐冇食太平館就去排隊。排咗15分鐘就能入座,點咗有名的豬脾飯。賣相嘅嘢就見仁見智,但係啲白飯就啃唔落,因為大部份係生米。同一位一睇就知道老經驗嘅叔叔講,佢二話不說就收走。我唔知佢想毀屍滅跡定係點?轉頭返嚟同我講冇白飯咁轉炒飯俾你。我懷着感恩之心回應⋯哦原來你跟進緊,只不過你不善於表達。跟住佢也二話不說放低 咗一碟炒飯,今次仲正,原來生客有問題唔單止唔道歉,仲送多隻小強俾你做贈品。小強有腳爬落去我冇計,但佢哋有口卻不會道歉,仲要二話不說收走證物。難怪可以屹立不倒咁多年。
小強炒飯
2024-01-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
  • 小強炒飯
2023-10-09 3926 views
呢日同老婆行過銅鑼灣,佢細個生日,外母會同佢入呢間餐廳食疏乎厘、瑞士雞翼,同肉醬意粉慶祝。講到咁,我就同佢入去緬懷一下啦!入到去裝修都幾懷舊,好七八十年代高級西餐廳,卡座梳化位,好舒服。店員係上咗年紀嘅伯伯,個個西裝骨骨,服務一啲都唔慢,一嚟就送上兩杯熱茶,服務唔錯!老婆話以前細個食好貴,生日先有得嚟,我望吓價錢,下午茶同晚餐爭一大截,好抵食!焗芝士肉醬意粉意粉唔淋,夠彈牙肉醬好夠味,配埋好Rich嘅芝士,口感一流又美味。鹹牛脷湯麵個麵夠爽口,鹹牛脷夠厚夠入味,牛脷夠淋,配埋紅蘿蔔同菜心,湯底清甜,整體不錯!
呢日同老婆行過銅鑼灣,
佢細個生日,外母會同佢入呢間餐廳
食疏乎厘、瑞士雞翼,同肉醬意粉慶祝。
講到咁,我就同佢入去緬懷一下啦!

入到去裝修都幾懷舊,
好七八十年代高級西餐廳,
卡座梳化位,好舒服。
店員係上咗年紀嘅伯伯,
個個西裝骨骨,服務一啲都唔慢,
一嚟就送上兩杯熱茶,服務唔錯!

老婆話以前細個食好貴,
生日先有得嚟,我望吓價錢,
下午茶同晚餐爭一大截,好抵食!

意粉唔淋,夠彈牙
肉醬好夠味,配埋好Rich嘅芝士,
口感一流又美味。

鹹牛脷湯麵
個麵夠爽口,鹹牛脷夠厚夠入味,
牛脷夠淋,配埋紅蘿蔔同菜心,
湯底清甜,整體不錯!
2023-09-18 2267 views
銅鑼灣太平館是一家懷舊風格的餐廳,提供美味的午餐選擇。在午餐時段,他們會奉送餐湯同餐包,餐湯可選擇羅宋湯或粟米忌廉湯,餐包鬆軟微溫。在這裡,你絕對不能錯過他們的瑞士汁雞翼。這道菜以嫩滑多汁的雞翼為主,濃郁的瑞士汁。這種瑞士汁有著豐富的口味,帶有微妙的香料和香草的香氣,讓人回味無窮。雞翼肥美、肉質鮮嫩,每一口都充滿了美味和滿足感。銅鑼灣太平館的瑞士汁雞翼是一道令人垂涎的佳餚,無論是味道還是口感都非常出色。如果你喜歡懷舊風格的餐廳和美味的雞翼,這裡絕對是一個值得一試的地方。無論是和朋友一起品嚐美食,還是享受一頓舒適的午餐,銅鑼灣太平館都能給你帶來一個愉快的用餐體驗。

2023-09-18
Type of Meal