勤記潮州食家哈哈...或者你會同我一样,會俾個名嚇親,以為佢係老式的潮州食店,環境應該污污糟糟,但食物就一定有水準。 不過呢間就完全令我改觀,佢樸實的名字,四四方方的長方形式環境,門口就可以直望廚房,沒有多餘修飾,啲桌椅分明,左右各一字排開,開出一條紅海般的安全通道(寬約2人通過都無問題)俾店員招呼客人,和客人的出入。而店內的職員十分有親切感,第一次黎,感覺就已經好熟咁了。職員會親切哋告訴你:你知唔知點嘅雞翼會係凍嫁?我答:啱啱知道了職員:你果兩份套餐係有一湯或一菊嫁,你飲咩啊?我⋯ 啊⋯ 佢講緊咩呢?小貼士:原來「菊」係指菊花茶好有嬷嬷婆婆媽媽般,為我準備健康又美味嘅午餐咁啊!又唔會覺得我麻煩午餐:1、香蔥肉碎菜莆蛋,好開心今日做咗餐(貼心嘅職員提我嫁)2、醉雞餐飯(一樣啦,咁啱今日都有做套餐)PS 跟餐有是日餐湯- 冬瓜湯、凍菊3、南薑雞全翼 -炸得好香脆,又入味,用黎做小食或煲戲應該一流啊! 配白飯仲提升咗白飯嘅甜味呢!4、胡椒豬肚湯 -胡椒味唔重,反而咸酸菜味就好突出,啱晒唔食得太辣嘅人飲,你會飲得好舒服,豬肚都處理得好乾淨嫁!可以放心食用。
勤記潮州食家

而店內的職員十分有親切感,第一次黎,感覺就已經好熟咁了。
職員會親切哋告訴你:你知唔知點嘅雞翼會係凍嫁?
我答:啱啱知道了

職員:你果兩份套餐係有一湯或一菊嫁,你飲咩啊?
我⋯ 啊⋯ 佢講緊咩呢?

小貼士:原來「菊」係指菊花茶

午餐:
1、香蔥肉碎菜莆蛋,好開心今日做咗餐(貼心嘅職員提我嫁

2、醉雞餐飯(一樣啦,咁啱今日都有做套餐)
PS 跟餐有是日餐湯- 冬瓜湯、凍菊

3、南薑雞全翼

4、胡椒豬肚湯