2018-08-10
同朋友到離島郊遊, 行山、踩單車, 運動完一番, 今晚一於拆餐勁!呢間位於佐敦嘅火鍋店, 主打海鮮同靚牛, 按時段收費, 晚市7點半前 或 9點半後就最抵食。不過留意返!星期五、六、日每位要另加$10喔。想食海鮮, 但牛板腱又好似好吸引, 點揀好?好似我地咁揀Set B, 牛板腱任食, 配個海鮮鍋, 再追加任食海鮮, 就滿足晒啦。火鍋店必不能缺嘅調味吧, 選擇超多, 野菌黑松露、 蜆肉芥末醬、瑪莉安醬等都比較少見。冧酒火焰加勒比海鮮湯湯底內有5款海鮮, 加上蝦湯同蕃茄味醬料, 鮮味提升。薄切牛板腱, 肉色鮮艷, 肉質及脂肪比例平均, 牛味夠濃, 一份4片, 唔夠再點, 唔怕浪費。我地仲追加咗帆立貝任食, $48/位。帆立貝上檯時, 唔食得嘅部份基本已經切走, 未清晒嘅, 落鍋前就要自行清除啦。淥幾分鐘貝肉呈現實色就食得, over咗就會變韌㗎啦。牛板腱同帆立貝以外, 仲有多款自助同自選項目。鯇魚片新鮮彈牙, 鯇魚腩肉厚爽脆。墨魚仔落鍋後好易搵唔返, 淥太耐會大縮水....放落篩淥一陣就食, 先可以保持嫩滑。蔬菜選擇多, 其中生菜特別新鮮爽口。甜品有糖水、糕點同乳酪雪糕。雪糕toppi
冧酒火焰加勒比海鮮湯
湯底內有5款海鮮, 加上蝦湯同蕃茄味醬料, 鮮味提升。
牛板腱同帆立貝以外, 仲有多款自助同自選項目。
鯇魚片新鮮彈牙, 鯇魚腩肉厚爽脆。
蔬菜選擇多, 其中生菜特別新鮮爽口。
甜品有糖水、糕點同乳酪雪糕。雪糕toppings 之中, 竟然有我最鐘意嘅玄米粒粒!硬脆焦香嘅玄米粒, 香口美味, 想加幾多都得, 絕對不能錯過呀!