2020-12-12
早前捉緊「禁晚市堂食」嘅尾巴,晚飯後食個糖水先。九點鬆啲,「大街小館」門口已有 7、8 人排隊,店員姐姐盡快執枱,十分落力有禮貌,感覺到誠意 👍 店內裝修潔白簡約,播住 903 嘅電台節目,彷彿回到中學時期,每晚追聽電台節目嘅青蔥歲月 🌿 甜品種類頗多,有必食椰皇、滋補燉糖水、榴槤、芒果、芋圓、窩夫/拿破崙、天使麵,同埋西米露/涼粉/黑珍珠/紫米露系列。 最欣賞嘅係,雪糕有多達 11 種口味!每日有限定精選口味:咸蛋黃、黑糖奶茶、手工啤酒 🤤 喜歡飲茶嘅我,上次試咗玄米茶雪糕,茶味濃郁,仲帶微微回甘 👌🏼 今次一於試吓「手工啤酒」!=========================黑糖芋圓仙草凍 $38手工啤酒味雪糕 +$5 除咗仙草,配料有三色芋圓(芋頭、番薯、玫瑰花)、紅豆、寒天、小丸子,十分豐富,份量幾多。雪糕剛入口,啤酒苦苦甘甘嘅味道突出,再細嚐,花香同荔枝味慢慢滲出。可能呢個口味唔係用大量牛奶、cream 做 base 嘅關係,雪糕質感跟平時唔同, 冇咁 creamy,相對冇咁「漏」,不出所料,高質! 仙草嫩滑;芋圓切片,稍嫌偏硬,芋頭圓、蕃薯圓味道偏淡,玫瑰味淡淡花香,清新
最欣賞嘅係,雪糕有多達 11 種口味!每日有限定精選口味:咸蛋黃、黑糖奶茶、手工啤酒 🤤 喜歡飲茶嘅我,上次試咗玄米茶雪糕,茶味濃郁,仲帶微微回甘 👌🏼 今次一於試吓「手工啤酒」! =========================
黑糖芋圓仙草凍 $38
手工啤酒味雪糕 +$5
怕甜人翻啅指數 🌕🌕🌕🌕🌗
========================
大街小館 (佐敦)
📍 佐敦吳松街93-103號德利樓地下C舖