2024-08-11
又到咗每個月我同BFF飯局嘅日子,我地兩個都勁鍾意食泰國野,今次佢揀咗間新開位於佐敦嘅泰國菜「泰排檔」,餐廳老闆係泰國人,一入到去佢好熱情向我地推介咗幾款招牌菜,聽老闆講廚師係米芝蓮泰菜Samsen出身,品質一定有保證👍🏻睇睇個餐牌,價錢大眾化,唔怪得知全場爆滿🙌🏻一定要預先book位呀😆生菜包香葉豬肉碎香辣嘅豬肉碎加上九層塔炒香,再加上脆卜卜嘅炸豬皮,包上新鮮嘅生菜,入口酸酸辣辣十分開胃惹味,香口嘅炸豬皮更加令人食唔停口炸粟米蝦餅彈牙鮮味嘅蝦膠加入粟米粒製成蝦餅,每一件都勁厚身,爽甜嘅粟米粒令口感更加豐富,外面酥脆裡面Q彈,配上泰式酸甜醬別有一番風味黑豚肉船麵大大碗十分足料👍🏻黑豚肉口感爽嫩,豬肉丸彈牙爆汁,加上金黃香脆嘅炸豬皮、豬皮吸收晒船麵湯汁,湯底味道濃郁,再加入炸蒜、通菜同芽菜等配料,正宗泰國船麵風味😋泰式蠔餅推介👍🏻蠔餅炸得酥脆鬆化,入面嘅蠔仔每粒都肥肥飽滿,份量十足,蠔餅入面嘅粉醬亦夠薄身,每一啖都食到蠔仔嘅鮮味,令人回味無窮泰式九層塔炒蜆必點菜式👍🏻炒蜆嘅醬汁甜甜辣辣,配上九層塔獨特嘅香味同蜆嘅鮮味,辣得夠過癮,我同BFF都一致讚好椰奶沙冰夏日炎炎梗係要嗌返杯沙冰清爽一
生菜包香葉豬肉碎
炸粟米蝦餅
黑豚肉船麵
泰式蠔餅
泰式九層塔炒蜆
椰奶沙冰
夏日炎炎梗係要嗌返杯沙冰清爽一下,椰汁味道香濃亦不會過甜,沙冰幼滑入口即溶,上面仲加上新鮮嘅椰子肉,勁fresh
青檸梳打
青檸梳打酸酸甜甜,COOL~泰菜嘅最佳配搭🙌🏻
📍泰排檔 (佐敦)
佐敦文苑街24號地舖
人均消費:$200-300