2018-12-07 29 views
以前常覺得在香港吃的壽司沒水準, 不過近年越來越多高質壽司店進駐, 加上本地薑開的質素也不錯, 所以有時如果想吃餐像樣一點的壽司, 其實巳經不用下下飛日本了. 跟好朋友聚會, 佢係識食之人,  聽朋友話早前就見到這家鱻88開店, 看朋友吃過評價不錯, 就興致勃勃約我一齊來試試Omakase當日被安排坐係吧枱前, 可以望住師傅準備食材.食材新鮮與否, 一目了然.一邊食一邊睇住師傅製作食物, 胃口都大大提高.決定享用Omakase, 師傅會詢問我地對那一種食材過敏或不吃的,餐廳都會因應客人個別需要作出調整頭盤三小碟: 水雲母、鰻魚玉子、鮟康魚肝每款都是一細細一碟,相當精緻,當中水雲母帶點酸酸的味道,好增加食慾.我最期待的是刺身,先上魚太, 魚味雖然不重,但肉質細緻, 口感鮮嫩甘甜美味,配上青檸辣椒蘿蔔泥醬汁相當開胃.第二款刺身就係針鯛刺身兩味,連皮食的針鯛刺身口感最好, 魚肉比較結實,魚味濃郁.第三款刺身就係赤身, 深紅色吞拿魚, 色澤亮麗,鮮味十足, 而且沒有筋.師傅用來自日本根室馬糞海膽, 海膽入口相當creamy, 之後會有一股鮮甜味湧出來, 濃郁的海膽味道, 令人食指大動.特別推介
當日被安排坐係吧枱前, 可以望住師傅準備食材.
食材新鮮與否, 一目了然.
一邊食一邊睇住師傅製作食物, 胃口都大大提高.
頭盤三小碟: 水雲母、鰻魚玉子、鮟康魚肝
特別推介活帆立貝, 鮮甜味十足, 入口軟滑, 口感柔軟細緻, 加上少少醬油有提鮮的作用
另一特色是富山灣特產白海老壽司,每件壽司已經包含20多隻蝦肉. 口感清甜, 蝦肉柔軟, 相當美味.

一碗暖暖的湯, 令到整個人都好溫暖, 而且清清淡淡的, 時間核得剛剛好.
甜品是柚子雪糕, 以甜甜蜜蜜的甜品為這頓豐富的Omakase作結.
2018-11-19
$977 (Dinner)