2018-07-29
咖哩食得多,印度未去過;在香港,印度人多過香港人的正宗印度餐廳,都係第一次來新鮮感十足!由打開餐廳門一刻,一陣濃郁香料味撲鼻而來,開始這趟印度之旅踏入店中,即看到色彩繽紛的裝飾,為視覺帶來衝擊,心情愉快~而且店面寬敞舒服,就算滿座亦不覺壓迫。坐低望下餐牌,食物名全部唔知寫咩,店員親切有耐性,為我們推薦菜式落完單之後,店員送上三色醬汁,逐一介紹,綠色薄荷、黃色酸辣、紅色甜辣。可配搭任何食物。唔洗諗,拼盤可以試到四款小食。上枱時見唔到四款,因為上面都有脆條topping在menu上係咁樣的拼盤入面最鍾意呢個扁豆球,上面加左乳酪汁,開胃又好味。呢個玉米膽撻,入面有口洋蔥蕃茄,好似食薯片見佢個樣幾得意,個名又得意。入面係扁豆同薯蓉,出面係球型薄脆,仲有薄荷汁同酸甜汁倒入去個波仔度食,好特別。但最好用手拎起放入口,唔係好易倒瀉講起用手進食,就即刻google下究竟用左手定右手,用錯手失禮人記得係右手呀!呢個咖哩汁偏辣,辣度可以加減,咖哩既香料味濃郁,正!配餐包係第一次,餐包軟熟,加埋洋蔥更好食印度餐必點Naan,叫咗兩款:Stuffed Paratha $45,呢個有四款餡可選,我地揀咗芝士,好
由打開餐廳門一刻,一陣濃郁香料味撲鼻而來,開始這趟印度之旅
在menu上係咁樣的
拼盤入面最鍾意呢個扁豆球,上面加左乳酪汁,開胃又好味。
呢個玉米膽撻,入面有口洋蔥蕃茄,好似食薯片
但最好用手拎起放入口,唔係好易倒瀉
印度餐必點Naan,叫咗兩款:
Stuffed Paratha $45,呢個有四款餡可選,我地揀咗芝士,好香濃嘅芝士味點咗咖哩會蓋過芝士味,所以就咁食好啲。
Garlic Naan $30,蒜蓉味好香,呢個襯咖哩一流!
呢隻咖哩無咁辣,老少咸宜,更加食到咖哩香味
入面有啲乾酪,即係芝士,但個口感軟軟有啲似豆腐,好得意。
成餐飯,淨係menu都有排研究,一人一份,好似中學做project咁,爆笑,講印度話好似唸咒語,搞到侍應姐姐笑到流淚
食客以印度人為主,聽到的都是印度語。聽覺、嗅覺、味覺、視覺均能感受印度氣氛,我覺得好似去咗印度旅行