2023-03-13
星期六好難得一早起身,目的為左去食Lunch Omakase😂今次去左位於銅鑼灣Cubus 6樓嘅花貝日本料理🫣未到12點已經到左,暫時未有其他客人,可以包場🫶🏼我哋Order了$688的すし江戶橋Omakase,總共有三款前菜、三款刺身、碗物、8件壽司+1卷物、湯及甜品😋非常豐富🥰🥒前菜店員話由左至右食用,首先係汁煮鴨胸,食落醬汁同鴨胸非常配合,鴨胸肉嫩,不會太鞋。然後係蟹肉配水雲,調味有點微酸,但食落很開胃,配上蟹肉令味道更出。最後係麻醬豆腐配木魚,有點想收一收味蕾,但比另外兩款更加燶味,加了木魚令口感豐富。🐟刺身今次由右至左開始食🥰右係金目調,本身已有醬汁,非常新鮮鮮甜🫣然後牡丹蝦,大大隻,身同尾已幫你分開左,蝦肉晶瑩剔透,非常鮮甜🥹最後係天然中拖羅,由於係野生,油脂無咁豐富,但魚味比較燶,而且肥美🤪師傳用左佢地自家調嘅wasabi 山根醬,所以不用沾醬汁。🥚茶碗蒸茶碗蒸的高湯及蒸蛋非常分明,每一啖都有少量菇類及蒸蛋,而家蒸蛋是非常滑溜軟嫩🤪🍣壽司、玉子燒、卷物所有壽司已沾了醬汁及Wasabi,非常細心💜而且會放上三款漬物在旁,包捨生薑、牛蒡及茗荷,所有壽司都比我想像中新鮮,特別
🥒前菜
🐟刺身
今次由右至左開始食🥰
右係金目調,本身已有醬汁,非常新鮮鮮甜🫣
🥚茶碗蒸
🍣壽司、玉子燒、卷物
所有壽司已沾了醬汁及Wasabi,非常細心💜而且會放上三款漬物在旁,包捨生薑、牛蒡及茗荷,所有壽司都比我想像中新鮮,特別係拖羅,因為佢地都係野生天然的,油脂分布平均啲,但入口還是即溶,非常肥美🥰整體感覺非常舒適,魚質新鮮鮮甜🫶🏼
▪️赤貝 - 用了青檸汁
▪️北海道海膽
▪️江戶前玉子燒 - 吃落口感甜甜的 像蛋糕
▪️拖羅手卷
🍲湯
係豆腐清雞湯,非常鮮甜,一點也不油膩,可以清一清味蕾😌
🍰甜品
牛奶奶凍配紅豆及黑糖蕨餅,兩款都是甜中帶點小清新,不會太甜,作為這一餐的結尾非常好😊