2013-09-01 214 views
凱施通街都有, 而我每次都係返工前拿拿臨求其執件蛋糕, 或者菠蘿包之類, 但求穩陣包肚, 食落都無咩特別。求其食左兩三年, 直到前兩日母親大人講起, 原來佢只會食叉燒包或者吞拿魚包, 因為兩個字:「澎湃。」點樣「澎湃」法? 今朝返工前終於放慢少少腳步, 去夾個叉燒包+吞拿魚包, 夾落真係覺得重少少。結果咬一啖......嘩! 真係多到瀉! 味道同一般麵包舖差不多, 無咩特別, 可能佢仲會甜多少少, 但個餡真係好飽滿, 好勁! 如果撞o岩佢新鮮出爐, 更加係不得了。吞拿魚包個餡一樣強勁的飽滿, 不過味道麻麻, 都係叉燒包最掂, 食一個已經飽左! 平時凱施個凍櫃都有好多好靚o既cake, 賣相好吸引, 不過叉燒包真係可以話, 係「卧虎藏龍」。以依家連鎖店式「包小餡更少」o既標準來講, 凱施o係叉燒包方面, 都算有返少少人情味。不過唔知係咪間間凱施都係咁, 呢層要靠大家發掘了。

TakeAway
$6.5 (Breakfast)