2004-07-09
成日想夜晚來吃串燒又找不到空檔,就趁今日無約人食飯,專誠坐船來吃個午餐。但見隔離間港式西餐廳就排大隊,呢邊就無咩人,可見門面幾咁重要!午餐照例一碗飯加個味噌湯18蚊,好似多左幾款選擇,除左飯亦可以叫拉麵。一時十五分來到,來的時候只有一位客人,都幾替佢擔心。選了一個最埋邊的位坐低,向著廚房的老闆叫「e-do ka-re-ton….」,個老闆側起頭有點唔明,結果都係講「咖哩豬肉飯,唔該!」佢至明,可能我的港式日語說得實在越來越差,又或是個老細做到有點傻傻地!味噌湯有豆腐粒在內,飲落是有點鹹;咖哩豬肉飯的咖哩偏稀,亦很多,浸滿一碗,怕不夠汁撈的如我就正好;日式咖哩是假咖哩,甜甜地完全不辣,豬肉白白的賣相麻麻地,但食落又幾好味,唔太韌又幾有咬口,配合咖哩,幾好喎!以18蚊的飯來說,是交足功課。份量不少,食得飽飽的。連一罐可樂,24蚊,平!都係果句,好唔好食就見仁見智,但就抵食又夠飽,總好過食老麥或連鎖快餐店。雖然食店環境仍然淺窄,但呢餐對我來說都有兩個增值位:一是食到中途陸續有客人到來,一點半左右細小的舖子已經坐滿人,而最特別的是,全店也是OL,只得我一個男顧客,多開心!二是原來飯前氯後搭下船
雖然食店環境仍然淺窄,但呢餐對我來說都有兩個增值位:一是食到中途陸續有客人到來,一點半左右細小的舖子已經坐滿人,而最特別的是,全店也是OL,只得我一個男顧客,多開心!二是原來飯前氯後搭下船,係幾寫意的,十二點九離開公司,兩點就已經坐番埋位,剛剛好。