2018-06-20
今日同朋友過黎中環行下,行經皇后像廣場見到好多菲傭係到聚會,就行咗上黎雲咸街搵下有咩野食。見到藝穗會隔離呢間Sodam 炸雞,餐廳裝修好似酒吧,感覺好relax,就坐低試下。餐廳地方唔算好大,但格調悠閒,分上下兩層,仲可以靠近窗邊位,望下街邊的景色。餐廳主打係炸雞,不過由於我同朋友較愛食焗雞,就無點呢個咁抵食的二人套餐,改為散叫沙律,冷麵,焗雞等。熱薑檸蜜,熱綠茶,清甜解熱,味道唔會太甜。蕃茄沙律,切成一片片薄片的,咬落好爽甜清脆,蕃茄中間的肉的甜度頗高,多汁而清新,口感一流,愛食蕃茄的朋友一定要試下。凱撒沙律,份量夠大,生菜好新鮮清甜,撈咗少少煙肉粒在入面,甜中帶咸,芝士粒在面,撈勻一齊食更添香味。噴火焗雞,個辣汁睇落唔多,但食落辣度真的頗高,麻味都勁,係會麻辣到嘴唇的,愛辣人士必食,肉質都好入味,鮮甜嫩滑,彈牙有嚼勁。原味焗雞,原味比辣雞更能嚐到焗雞的鮮甜度,表皮焗得夠香脆,乾身而油脂味濃郁,還加上香草的香味,肉嫩而彈牙。韓式涼拌水冷麵,食返啲比較清涼的食物,水冷麵係韓國菜成日點的美食之一,麵質爽口彈牙,咬落夠煙韌,本身已經係凍的麵,所以無加冰粒,泡菜的味道濃郁,拌落清淡的冷麵一齊
餐廳主打係 炸雞,不過由於我同朋友較愛食焗雞,就無點呢個咁抵食的二人套餐,改為散叫沙律,冷麵,焗雞等。
熱薑檸蜜,熱綠茶,清甜解熱,味道唔會太甜。
韓式涼拌水冷麵,食返啲比較清涼的食物,水冷麵係韓國菜成日點的美食之一,麵質爽口彈牙,咬落夠煙韌,本身已經係凍的麵,所以無加冰粒,泡菜的味道濃郁,拌落清淡的冷麵一齊食,味道富層次感。