2022-09-23 239 views
西營盤有幾條後巷好多靚靚壁畫,好適合打卡,行行吓就見到呢個越南菜。鋪頭細細間,黃色嘅裝修,令我諗起去越南旅行時的一間cafe ,有個老人家侍應好親切咁招呼我地入去坐。餐牌上都有好多越南食物的選擇,佢另外都有dinner set,但係我地當日散叫食物。叫咗 越式香茅雞翼($58) ,越式春卷-豬、蝦($68),香茅豬扒沙律檬粉($68),特別牛肉湯粉($108)。飲品叫了兩杯越式咖啡($38 一杯)。香茅雞翼好脆口,好重香茅味。越式春卷同我哋平時食開好唔同,佢呢個春卷好似中式飲茶嘅春卷皮,入面嘅餡料就好似平時越南春卷。香茅豬扒沙律檬粉即係越南撈檬,豬排一樣香茅味好重,佢個撈檬比其他越南餐廳更多菜。特別牛肉湯粉就有生牛肉、熟腩肉、牛筋、牛柏葉、牛肉丸、牛骨湯頭好飲,加上多芫荽同洋蔥,味道好有層次。最後加上杯熱辣辣越南咖啡,好正☺️真係好鍾意越南咖啡加煉奶嘅味道唯一美中不足係個冷氣好凍,如果少人嘅時候,可以閂部冷氣就更好

飲品叫了兩杯越式咖啡($38 一杯)。

香茅雞翼好脆口,好重香茅味。