2022-05-03
之前去開長沙灣,見到呢間烏冬店大排長龍👫🏻👭🏻👬🏻上網睇吓食評講到好好咁,就試吓啦~果日係星期六下午,差唔多排左半個鐘有多先至可以入座。我自己本身對麵食嘅質地係好有要求嘅,鍾意啲好煙韌彈牙嘅口感🫦 呢一間做出嚟嘅烏冬真係好符合我嘅要求🤩係好有咬口嘅😋咁啱我坐喺吧枱位置可以好清楚睇到佢哋整烏冬嘅過程👍🏻鰹魚清湯烏冬🍲 $46鰹魚湯味道比較清,面頭有好多海帶,同烏冬連湯一齊食,好好味😋不過我更加鍾意醬油烏冬$50麵質再硬身一啲🤩味道濃郁啲,啱我呢啲重口味嘅人🤣另外我哋亦都叫咗兩個小食就係骨付雞🍗$44同炸蠔🦪$70雖然佢嘅骨付雞好出名,但係我哋又覺得只係正常嘅水準啦🧐外皮係好香脆,亦醃得好入味,但係內裡肉質未至於好嫩滑。反而炸蠔🦪更有驚喜,蠔都算大隻同埋好鮮味,炸粉脆得黎又好薄身👍🏻再經過嘅話我一定會再食❤️好似佢依家開多咗分店希望唔使再排咁耐啦~📍#鰹烏冬地址:長沙灣元洲街450/464號寶華閣地下4號舖🗺#長沙灣 #cheungshawan#長沙灣美食#長沙灣烏冬#長沙灣麵食#長沙灣日本餐廳#香港最好味烏冬#香港烏冬#香港日本餐廳#hongkongudon#cheungshawanudo
另外我哋亦都叫咗兩個小食就係骨付雞🍗$44同炸蠔🦪$70
📍#鰹烏冬