2018-06-26 270 views
早排去完日本,番黎之後真係有啲掛住果邊啲野食,最令我難以忘懷既就係佢地既和牛,食落去真係超幸福!雖知番到黎香港食點都會有落差,而我朋友帶我去既黎間就食到係日本既味道!講緊既係呢間千里屋食堂,日本大阪過江龍餐廳,估唔到已經有唔少人係呢到打過卡~佢地選用既和牛,係黎自鹿兒島黑牛,肉食系既朋友唔好錯過XD環境好有日本食店風格,牆身貼滿和牛宣傳海報,不過地方唔算大,座位唔算多。就咁睇餐牌都已經好吸引,有鐵板、壽喜燒、丼食選擇,我同朋友各自揀左一個黎食,睇下過江龍既和牛係咩水準~黑安格斯牛肉壽喜燒套餐,套餐包含左生雞蛋、開胃菜、白飯和同麵豉湯,望落去好豐富。壽喜燒呢個醬汁係日本好出名,味道帶甜,令所有配菜都浸泡出甘甜味,而且湯底會愈煮愈入味~用黎配白飯食都唔錯,令味道唔會過於咸。套餐配既係黑安格斯牛肉肩胛部位,均稱雪花望落己覺好吸引!口感肉嫩有嚼勁,香濃牛味再加壽喜燒湯底,入味非常,另一個食法係將牛肉點一點生蛋再食,口感會再滑啲,呢種食法好睇個人口味.Mt.Fuji Steak & SUKIYAKI combo DON,另外嗌左個富士和牛丼,意外驚喜,牛肉份量好多!和牛食落去軟熟有韌勁,醬香味甚
早排去完日本,番黎之後真係有啲掛住果邊啲野食,
最令我難以忘懷既就係佢地既和牛,食落去真係超幸福!

佢地選用既和牛,係黎自鹿兒島黑牛,肉食系既朋友唔好錯過XD

黑安格斯牛肉壽喜燒套餐

用黎配白飯食都唔錯,令味道唔會過於咸。
黑安格斯牛肉壽喜燒套餐
套餐配既係黑安格斯牛肉肩胛部位,均稱雪花望落己覺好吸引!
口感肉嫩有嚼勁,香濃牛味再加壽喜燒湯底,入味非常,
和牛食落去軟熟有韌勁,醬香味甚濃,有輕微蓋過牛肉既味道,但我幾中意XD
而且佢係充滿住「係日本先食到」呢個味道,令我有置身係日本食飯既錯覺,令我好想再去多次~

不過香港始終鋪租貴,我諗呢個價錢係日本一百左右已經食到,但去到香港就變得特別貴T^T
但偶然黎食下都OK,日本餐廳黎講還原度有中上水平。
$200 (Dinner)