2019-03-22
3 月中旬既溫度相當飄忽,乍暖還寒,外出用餐又唔想動腦筋諗食咩,最簡單都係去打個邊爐。近近地去左油塘大本營高層的Food Court。自去年完成裝修後,又換左唔少新面孔但係就甚少惠顧。諗起涮涮鍋放題的八幡屋都好多選擇,於是今晚就去左一試。店內用膳人流不算多,不用等位就能馬上入座。呢間涮涮鍋原來有幾類餐種讓客人隨意選擇,由最基本的凈食涮涮鍋或者大胃王中意既日式放題加涮涮鍋亦有。牛肉種類也分3種不同價錢,非常彈性,餐價更不設加一服務費,如此超值咁緊係唔好諗食最上盛既澳洲和牛啦。湯底方面除了鴛鴦湯、蕃茄龍蝦海鮮湯及海膽龍蝦湯需額外升級收費以外,其餘多達5款口味可供選擇又或者叫壽喜燒亦可,說實話真係食幾次都應該唔會厭呢!我地決定好點蕃茄龍蝦海鮮湯底,貪佢唔會燥火之餘,略帶酸甜味道食起上黎又會開胃D。至於鍋中主角既龍蝦先生,若以這樣的價格收費準則去評分,當然不要抱過高期望,撈上黎睇睇真身都俾佢合格啦,以涮涮鍋湯底而言都算係具個性了。用餐空間確實比起旺區其他商戶來得寬敞,儘管首輪我們總愛點滿整檯食物都沒有擠迫之嫌。湯底很快就獲安排上檯,置在電磁爐不需10分鐘已滾沸可以動手開餐,對於限時放題來說高效
近近地去左油塘大本營高層的Food Court。
湯底很快就獲安排上檯,置在電磁爐不需10分鐘已滾沸可以動手開餐,對於限時放題來說高效率絕對係先決條件。
開放式既食物冷凍櫃,唔駛特別介紹有齊基本蔬菜丸類或常見既涮涮鍋配料。
其餘既即點即製刺身、壽司、軍艦、日式炸物、燒物、鮮肉類及海鮮配料均可以經自己手機進行,只需幾下簡單步驟便完成下單。
先掃一掃入座紙上的QR CODE,餐廳既menu就會分頁地展示出各類配菜及供應狀況,一目了然、方便快捷,兼具備覆查訂單明細既功能,重點係省卻招喚待應收單既等候時間,上菜追加食物既時間自然縮短,變相多了點實際用餐時間,值得一讚。