2023-10-17
午餐都需要儀式感,做嘢做到無晒心機,同朋友去食個高質嘅午餐,去一間飽覽維港美景嘅餐廳;一間品嚐法式美味嘅餐廳;一間一洗閙市煩囂嘅法國餐廳。🎉前菜1. 栗子菇松露湯好濃郁嘅蘑菇加黑松露湯,質地creamy,仲有少少蘑菇肉可以食到,重點可以食到一片片完整嘅黑松露,層次境界立即提升。2.吞拿魚他他配牛油果櫻桃蘿蔔及芥末豉油用嘅係吞拿魚粒唔係吞拿魚蓉,明顯感覺到魚嘅鮮味!再加上牛油果配芥末豉油,感覺很新鮮,很特別。🎉主菜1. 油封鴨腿配根芹、椰菜花紅酒汁油封鴨腿係法國菜中好有特色嘅菜式,油封鴨源自於法國傳統料理保存食材所使用的方式,藉由油脂把肉類完全包覆,隔絕空氣以達到保存的功效。所以吃下去軟可口且不油膩。根芹同椰菜花打成蓉作伴碟,入口清新,能夠解除鴨油嘅膩,我個人很喜歡。2. 美國頂級西冷扒配紅蔥泥香辣牛油將辣牛油薄薄塗喺牛扒上面,已經聞到香味,牛肉肉質鬆軟,牛肉味極為濃郁,上碟能夠聞到很香的碳烤味。我點嘅熟度係 5成熟,完全無血腥味,能讓人大快朵頤。🎉甜品1. 焦糖檸檬撻配檸檬雪葩脆脆焦糖面下面包住酸酸甜甜嘅檸檬醬,一切開檸檬醬立即流出,視覺效果滿分,配上檸檬雪葩由里到內100%都係檸檬。
🎉前菜
2. 美國頂級西冷扒配紅蔥泥香辣牛油
🎉甜品
1. 焦糖檸檬撻配檸檬雪葩
2. 反烤蘋果撻配酸奶油焦糖醬
第一次食呢個蘋果批,個批底係用好薄嘅酥皮製造而成,有好香嘅肉桂味,香甜得嚟又清新嘅蘋果味,大家可以試下。