2021-03-22
好耐無得去旅行啦!大家都應該好心郁郁!但無辦法,只好係香港感受下異地美食!我諗泰國菜都係唔少人嘅選擇!通常我揀嘢食都會揀啲輕量啲,可以揀多幾款試多幾款!😆食泰國菜我大多數都會叫燒豬頸肉,豬頸肉其實係一款好難會難食嘅,但我真係試過有間米線嘅豬頸肉真係可以整到柴到唔想食!而咁次嘅炭燒豬頸肉好有炭燒味,而且一啲都唔柴,調味上又唔會太濃,如果食得濃味嘅有兜秘製汁可以俾你點!而出街食多想讕係健康咁叫碟菜🤣而馬拉盞炒通菜都係我至愛,而碟菜鹹度啱啱好,就咁食唔駛有飯餸都冇問題!主食叫咗份泰式鮮蝦炒金邊粉,份量都好足,金邊粉又保持到口感唔會煮得太淋,加埋花生粒好香口,而最驚喜係入邊有辣菜圃,都係第一次食到金邊粉有辣菜圃,好特別食落又更爽口😋另外泰國唔少得嘅甜品 芒果糯米飯,即叫即做所以等候時間要耐少少,但好值得上到嚟飯仲熱辣辣好淋👍🏻加上香甜芒果,正!
但無辦法,只好係香港感受下異地美食!
我諗泰國菜都係唔少人嘅選擇!
通常我揀嘢食都會揀啲輕量啲,可以揀多幾款試多幾款!😆