2024-12-12
今日同朋友去尖沙咀彌敦道The One 19樓嘅鐵板燒海賀餐廳食鐵板燒晚餐,這間鐵板燒餐廳係我個同事介紹我哋來吃的,佢話食物質素高,同埋食物款式又好,價錢又有優惠。我哋入到餐廳見到店員好有禮貌,服務態度又好,介紹我哋食秋冬會席,這個套餐有九款菜式,有精選秋冬前菜兩點、秋冬精選刺身一款及金䱽魚及甜蝦、松葉蟹大根煮物、甘鯛立鱗燒芒果蛋黃醬、鐵板燒帆立貝松茸清湯、鐵板燒大蝦蜜糖山葵醬、鐵板燒美國牛肉肉眼薄燒、三十六個月風乾伊比利亞火腿炒飯及味噌湯、甜品,款款菜式都好吸引精選秋冬前菜兩點魚肝質地滑嫩,入口即化,類似豆腐般的口感,味道鮮美,鰻魚肉質彈牙又有豐富油脂,配搭埋海帶來食更清甜可口,兩種嘅魚類食品都冇腥味好正。秋冬精選刺身一款及金䱽魚及甜蝦油甘魚刺身肉厚滑嫩,肉質幼滑細膩,味道甘甜鮮美,金䱽魚刺身肉質具有濃郁的海洋鮮味,亦帶有甘甜味,甜蝦刺身味道鮮甜,且有獨特粘粘的口感,三種刺身都非常新鮮。松葉蟹大根煮物松葉蟹肉質彈牙鮮甜,豆腐炸得香脆嫩滑,蘿蔔爽口清甜,大根香甜唔辣,連埋毛豆小冬菇湯一齊食,好配合好味好食。甘鯛立鱗燒芒果蛋黃醬魚鱗香脆,魚肉幼嫰,口感一試令人難忘,連埋勁蔥和芒果蛋黃醬汁
精選秋冬前菜兩點
秋冬精選刺身一款及金䱽魚及甜蝦
松葉蟹大根煮物
甘鯛立鱗燒芒果蛋黃醬
魚鱗香脆,魚肉幼嫰,口感一試令人難忘,連埋勁蔥和芒果蛋黃醬汁,味道酸酸甜甜令人食得開胃。
鐵板燒帆立貝松茸清湯
大大粒嘅帆立貝喺鐵板上輕輕煎熟,鮮味漸漸突出,食落甘甜富彈性,加上松茸清湯清甜嘅味道,是美味嘅好配搭,吃後愛不釋手。
鐵板燒大蝦蜜糖山葵醬
大大隻蝦喺鐵板上用牛油香煎,蝦肉鮮甜爽彈,再品嚐蝦膏飽滿嘅蝦頭,仲有兩塊香脆炸多士,加上蜜糖山葵醬,微微辣度卻又香甜美味嘅醬汁,搭配炸多士同大蝦肉一齊食,又係令人難忘。
鐵板燒美國牛肉肉眼薄燒
鐵板薄燒美國牛肉保留住牛肉的鮮美風味,同時又散發出濃郁嘅牛肉香氣,肉質鮮嫩多汁,加上裏邊有大量香蔥蒜蓉,令口感香滑細膩好好食。
三十六個月風乾伊比利亞火腿肉香及油份豐腴,好配合用來炒飯食,肉質柔軟富彈性,鹹香味道油潤自然,令人食落回味無窮,而味噌湯味道溫和香甜,喝起來層次豐富。
抹茶紅豆奶凍
抹茶茶味非常香濃,紅豆蓉軟綿幼滑,甜而不膩,奶凍令口感凍嫩滑口,整體味道不錯,係好味嘅甜品。