2021-06-17
胡爐尖沙咀厚福街8號H8 16樓之前聽過朋友話胡爐嘅火鍋高質,今日我哋去開尖沙咀,就決定試吓啦,本身佢做開火鍋單點,而佢最近亦出咗半放題火鍋,每位只需$298,有三十幾碗火鍋配料任食,當中包括肥牛同埋廣島蠔,感覺都幾抵一嚟到,侍應就問我哋揀邊款鍋底,原來有麻辣雞煲,青咖喱豬手煲同埋胡爐醉鴨煲揀,平時我哋最鍾意食開雞煲,所以我哋今次就揀返雞煲,雞肉嫩滑唔鞋口,件數又多,配埋麻辣醬非常之夾,食完都有少少飽過咗冇耐,就送上牛拼盤同埋海鮮拼盤,牛拼盤有澳洲和牛,牛舌心同埋黑豚肉,和牛嘅質素好好,花紋好靚,感覺好新鮮,而牛舌心就非常爽口,加上佢係厚切,咬落去油脂必哂出嚟,忍唔住搶埋朋友嗰份嚟食海鮮拼盤就有鮑魚,海蝦,帆立貝等等,樣樣都好新鮮,我哋最鍾意就係鮑魚,真係非常彈牙同埋好重鮑魚味,另外仲有手工餃拼盤,黑松露墨魚丸彈牙又鮮味,最推介食完呢幾樣,我哋嗌嘅任點配料都陸續上到啦,我哋叫咗滑雞柳,啖啖肉又滑身個感覺好正,而美國肥牛雖然質素冇頭先嘅和牛咁好,但睇得出有返咁上下靚,加上呢度環境舒適,尖沙咀嚟講,食材完全媲美到以往既質素,真係唔使$300嘅高質火鍋
尖沙咀厚福街8號H8 16樓