難得秋風氣爽,今日放工同兩個朋友約咗喺銅鑼灣利舞臺呢間莆田食個飯,咁耐無見梗係要搵間坐得舒又靜靜地嘅地方食啦,同埋話晒都係連續多年米芝蓮推介福建菜~ 等咗大約十五分鐘到就入得去啦,入面地方唔算好大,環境都過得去啦。由於另外兩個都唔係好大食,所以三個人簡簡單單嗌咗三個小菜同埋一個飯,起初都驚唔夠食,點知最後都飽住走,所以份量都有保證。等緊呢段時間,就緊係傾下計飲啖茶先啦,呢度啲茶好甘香感覺都幾解膩,入口幾舒服。無幾耐食物就上枱喇~~~ 首先嚟既係佢哋季節限定香酥椒鹽跳跳魚,題外話...嚟之前諗住一心一意食佢個蟶子,點知呢期無得賣...咁就試下呢一個跳跳魚啦,以我對動物既認知,佢嘅學名應該係彈塗魚(好似係)... 賣相呢就一般㗎喇,點知食一條試下佢嘅味道都幾香,似九肚魚的Friend,佢又炸得好酥脆而且肉嫩,不過嫌佢啲骨都比較多,如果你哋食就要小心啲,特別係小朋友、老人家。食咗一陣間就到呢一個嘅酥糯芋香鴨出場, 佢個份量都算正常嘅,用芋頭包住鴨肉,鴨肉都算係香酥,不過感覺上就比較乾身少少,但勝在肉質都算鬆散,食嘅時都唔需要太大力咬,算係一個幾香口既小食。跟手就到呢一個嘅經典泡菜飯, 上枱嗰
等咗大約十五分鐘到就入得去啦,入面地方唔算好大,
香酥椒鹽跳跳魚

經典泡菜飯

經典泡菜飯
上枱嗰陣時成個壓力煲擺上黎真係嚇咗一跳,由於個飯喺個壓力煲入面,所以賣相就一般,份量以為好少,點知又唔算喎,試咗一碗味道後,佢個味道都算唔錯,佢冇泡菜嗰種嗆口,成個泡菜飯都好食,雖然味道就無乜特別,但勝在配料豐富。最後到呢個荔枝肉,

莆田荔枝肉
賣相都幾靚仔,外型好似玻璃肉,食落口酸酸甜甜,同咕嚕肉差不多,但由於佢都有荔枝香味,所以入口時都幾清甜,肉質嫩滑鮮,真係唔錯。休息咗一陣,就點少得甜品出場啊,每人一碗蓮子雪耳,
蓮子雪耳湯
天氣涼涼地飲呢啲就最暖胃滋潤,中式糖水味道都係清甜滋潤為主,食完咁多野就清一清個胃。大家坐到差唔多打烊,埋單每人都係$170蚊左右,整體嚟講食物味道方到面合格有餘,環境就普普通通啦,但服務方面就真係要讚下,所有職員都好有禮貌,態度又好,滿足~~~
2022-10-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$170 (Dinner)
蓮子雪耳湯