2016-07-15
2005 views
環境: 裝潢高雅不俗套, 似高級餐廳和優閒cafe 的混合版,給人舒適的感覺。座位間保持適當距離,不會擁擠。光線微暗,足夠營造高雅感。食物:+30蚊有湯同果茶送。前菜面包用上自家bakery 部們的法包。面包挺鬆軟,不過胃小的朋友別吃太多,易飽。餐湯係蘑菇湯,用料十足。蘑菇味夠但稍嫌太“杰”。感覺似飲蘑菇汁,少少失望。餐飲橙茶,只用左1/4 個橙。橙味唔夠。不過都算係比凍檸茶特別既。意大利飯的煮法。用上糙米配牛尾。 口感出奇地配合。平時唔係太鐘意意大利飯,因為每次都覺得膩。同時本身都食唔慣糙米,因為總覺得“孩”口。呢個飯完全唔會有呢D感覺,非常開胃。可惜缺點係份量太少, 睇落好似好多但其實只係一個平面咁多既飯,稍為大食D都唔夠食。推介汁好有松露味,唔會覺得太稀或太結配料蘑菇份量足夠,啖啖蘑菇肉。闊條面係咪自家製就唔知但口感十足, 面也充分吸收左醬汁既味道。推介賣相在配菜的襯托下有8,9 分叫左medium cooked, 切開之後的確差不多。熟度做得ok。肉眼雖然唔係prime grade, 肉味充足,唔會“孩”口,肉汁亦豐富。選材冇馬虎。配菜方面顏色紅綠橙配合非常好,有D心思。蘆筍略
座位間保持適當距離,不會擁擠。
光線微暗,足夠營造高雅感。
食物: +30蚊有湯同果茶送。
推介
配料蘑菇份量足夠,啖啖蘑菇肉。
配菜方面顏色紅綠橙配合非常好,有D心思。
蘆筍略粗身,但渣好多,完全吞唔到,減分
薯條味道夠,都夠脆,味道不錯。
半個番茄冇乜特別,就係番茄半個。
服務:
不過不失。冇咩特別好講。侍應反應都算快,人手亦充足。
總結:
以環境和食物質數黎講,simplylife 絕對係性價比高既選擇。不論和三五知己還是情侶撐枱腳,都應該可以滿足到。唯一要講既後個menu 略嫌選擇少左D,而且長期都冇點更新餐牌。但唔係日日食就冇問題。 整體都非常滿意。10分我會比8分。