當一間橫街地鋪可以做到經常滿座嘅時候,你就知道呢間餐廳一定都有返咁上下保證。之前同朋友嚟過呢度食佢嘅炭燒豬頸肉,嗰陣時已經覺得好好食,咁啱今日又經過呢條吳松街,所以又決定再encore。其實香港人總是對泰國菜有一種情意結,而我對泰國菜亦是有一份鍾情。【泰灜】位於佐敦吳松街, (港鐵佐敦站 C2 出口, 步行約3分鐘)。餐廳門面有兩個泰國銅像擺設遠看已經不用說明已告訴大家餐廳賣的是泰菜。門口既餐牌又幾吸引,傳統泰菜都有齊,亦有些玩味元素在內。室內裝潢亦以啞金色泰色壁畫呼應主題。簡簡單單,十分小巧,成晚嘅氣氛令我覺得適合情侶黎拍下拖,又適合一班朋友輕鬆聚會,場內氣氛輕輕鬆鬆。餐廳的老闆、廚師全是泰國人,仔細看多次餐牌店內有不少特色泰國美食。菜單款式大路、前菜、咖喱、泰式粉麵食、主食、飲品等等。炭燒豬頸肉 $78豬頸肉,用炭火燒真的是最好吃的,煎或焗也比不上炭燒啊!在泰國旅行的時候,有一艘船最令人印象深刻:就是小販在搖搖晃晃的船上架起炭爐,炭火燒得正旺,爐上放着各種、烤雞、烤豬頸肉,香氣撲鼻;每種烤物還配上不同醬汁 ...這裡的炭燒豬頸肉正正令我想起泰國的非一般滋味。一塊塊豬頸肉經炭燒留有一

炭燒豬頸肉 $78
豬頸肉,用炭火燒真的是最好吃的,煎或焗也比不上炭燒啊!

炭燒豬頸肉

一塊塊豬頸肉經炭燒留有一陣炭燒的香,配合餐廳調配的泰式酸辣汁,微辣帶甜,惹味又開胃,喜歡能夠做得到質地軟腍有彈性!讚!

馬拉盞椰菜苗 $68
泰國的菜類總是炒得特吃滋味。馬拉盞椰菜苗上枱熱辣辣,夠火候又香口炒得非常入味。 望落去顏色翠綠,整體味道惹味又不會太辣,入面仲有啲辣椒粒同蒜粒令到成碟餸更香更惹味。

馬拉盞椰菜苗

鮮甜爽口既椰菜苗配上馬拉盞既咸香,令到椰菜苗既味道更加出色,送飯一流之餘,椰菜苗的營養價值非常高,我地兩個食得津津有味啊。

劈開椰青見海鮮 $118
重頭戲,餐廳皇牌,「劈開椰青見海鮮」,新鮮椰青上枱,外表美觀,咖喱顏色鮮豔,以為有飯,係冇既,全部都係海鮮,入面海鮮款式都唔少架,「有青口、大蝦、墨魚、帶子、魚肉等。」配上應該係紅咖哩,但呢款經咖哩又幾特別,因為質感一點都稀,似糊狀。因為入面加咗雞蛋,所以較有質感。

劈開椰青見海鮮

入面充滿香茅紅椒,調味香濃帶少少椰香味,海鮮份量唔吝嗇,整體味道味道溫和,用嚟配飯一流,不過我揀左配麵包,因為咖喱同麵包本來就是天生一對吧!
劈開椰青見海鮮

而隨咖喱送嘅椰水可以沖淡咖喱的味道,清甜的中和番。食到肚脹脹,實在太好味了!!!

蒜蓉包 $38
每次食泰國菜都要嗌蒜蓉包呢,更何況點左有咖喱既食物,呢度嘅蒜蓉包有四大條,每條厚身又長,就算點完厚厚既咖喱食落都幾脆身,亦食到有蒜蓉陣陣晚香味。
蒜蓉包

總之務求把每一吋蒜蓉包都吸滿咖哩汁。正

蒜蓉包

【泰灜】整體都乾淨整潔,食得舒服又開心,可能就是小巧的關係感覺上員工服務親切,又快手,盡是溫暖的一餐晚餐。會再度到訪的。推介!
$160 (Dinner)