2019-01-19 228 views
尖沙咀真係好多美食,呢一間中菜係我其中一間喜愛的,因為佢嘅地點係旺中帶靜,而且餐廳嘅食物質素好高。如果尖沙咀嘅中菜,我一般都會想起鹿鳴春,但係如果兩三個人,去鹿鳴春就只可以點幾款菜式。如果人數較少,這裏是一個不錯的選擇,因為佢嘅菜式份量適中,而且選擇好多係尖沙咀來講價錢合理,而且品質唔錯,環境都唔會太侷促,所以已經第三次到訪了。今日專登帶左爸爸媽食飯, 仲安排左一個卡位,呢個位置真係私隱度非常高,而且坐得舒服,除咗卡位之外,呢度仲有大圓枱,好適合一家人食飯,加上服務都唔錯,所以已經第三次嚟。琥珀安格斯牛柳粒 $168一上枱已經好想食,因為好香好香,而且啲牛柳好入味,又唔會好多筋,又腍又好食,而且唔會太乾,又有肉汁。仲有個合桃,我平時係屋企都成日食蜜糖,今次呢隻係加咗蜜糖嘅財物圖,食個唔停。 領獎水芙蓉蒸明蝦球 $148餐牌上面話呢個係招牌菜,賣相當然靚,大蝦蒸蛋白的蛋好滑溜,唔會蒸得過時,唔會太老。蝦球都幾大隻, 爽口鮮味,一碟小小嘅家常小菜,都顯出心思。窩粑士多啤梨骨 $178呢一個菜式,喺坊間冇見過,士多啤梨味配上排骨,竟然係幾好食,士多啤梨唔會太酸,而這個排骨炸得酥脆腍滑,淋上士

琥珀安格斯牛柳粒 $168

領獎水芙蓉蒸明蝦球 $148

蝦球都幾大隻, 爽口鮮味,一碟小小嘅家常小菜,都顯出心思。

窩粑士多啤梨骨 $178
呢一個菜式,喺坊間冇見過,士多啤梨味配上排骨,竟然係幾好食,士多啤梨唔會太酸,而這個排骨炸得酥脆腍滑,淋上士多啤梨汁,小小嘅酸味反而感覺清新好食。
而窩巴亦沾上醬汁,口感鬆脆,比平時吃生炒骨更覺滋味。

海鮮兩面黃 $148
(帶子、斑球、蝦球)
屋企人好鍾意食兩面黃,但係唔係成日食到好食嘅,不過呢間嘅面炸到脆,海鮮另上就唔會令個麵變得腍哂,而且又可以自己控制海鮮嘅份量,將海鮮料淋落面身同食一樣脆口,味道不錯。

香港懷舊雜菜煲 $138
呢個雜菜煲上面真係有好多瑤柱,以檯熱辣辣,除咗乾瑤柱, 仲有蝦乾,冬菇金菇絲,西蘭花,小棠菜,蜜糖豆等,每款菜腍甜,今晚食咗好多肉,食返多啲菜,感覺即刻健康晒,食完個集採煲,都唔會覺得太口渴,濃郁惹味都唔覺有太多味精,屋企人就好滿意呢。

呢一間新派嘅中菜,如果多啲人嚟食,就可以試其他嘅菜式,整體都係高水準嘅。