2022-10-28 102 views
今日在紅磡返工就出走入實實在太攰, 唔想喺屋企煮飯唯有買外賣與家人一起分享經過紅磡廣場後巷見到一間台灣小店 睇埋餐牌就更加想買外賣填飽個肚! 店外有少量簡單座位,相信天氣涼涼地坐在露天嘆晚餐是最佳選擇~而且食物價錢相當相當合理,一睇就知啦!唔講唔知~店長、店員、店老闆,原來都是由一個女人打理哂!老闆娘非常親民,經一番傾談後,原來她之前是在附近的餐廳前股東,因為想保留之店前身泰王海南雞的配方,亦改善衛生問題,所以決定再創業!真是好有heart的小店老闆娘她仲介紹咗好多台灣小食、飲品及甜品~等我一次過外賣,以下逐一逐一為大家推介先!🟣 台式鍋貼(10隻)$25每隻鍋貼外皮煎得香脆,皮厚度適中,餡料多,老闆娘仲貼心配上陳醋,真的一口接一口!🟣🟣 地瓜qq棒 $15/3條熱辣辣嘅地瓜qq棒,外脆內軟,煙韌又彈牙!甜甜的地瓜~好有口感,好好味呀!🟣🟣🟣 鹽酥雞 $28台灣最出名小食之一,店舖新鮮炸起嘅鹽酥雞~鹹香惹味、香氣撲鼻、一口一件非常入味,不會炸得太乾,與爆🍋一起吃是最佳拍檔🐔🍋🥤🍍🟣🟣🟣🟣 台式手抓餅 $18加芝士$8/芋泥$8/ 九層塔口味 $20手抓餅餅底已經好好味, 即叫即整 ,酥

🟣 台式鍋貼(10隻)$25

🟣🟣 地瓜qq棒 $15/3條

🟣🟣🟣 鹽酥雞 $28

手抓餅餅底已經好好味, 即叫即整 ,酥軟度吾太油,加埋芝士及芋泥餡料至正,仲有好多選擇~~如果揀咗芝士餡料,真係唔好減肥住!🙉🙉🙉🙉🙉
九層塔手抓餅更有特殊香氣味道,很特別可以再encore

🟣🟣🟣🟣🟣 秘製去骨海南雞 $46
無骨海南雞係家人至愛,份量超多,雞肉嫩滑,全部都起曬骨,啖啖肉,配埋黃油飯不用加醬料都已經好食到唔知講乜!🤭🤭🤭🤭

🟣🟣🟣🟣🟣🟣 泰式燒豬頸肉飯 $46
豬頸肉燒得啱啱好,肉質爽口,不會太肥膩,份量仲好足夠!🐷🐷🐷

🟣🟣🟣🟣🟣🟣🟣 Q彈相聚 $25
飯後有甜品:芋圓、仙草及珍珠~睇下用料就知幾豐富,芋圓煙韌有咬口,仙草濃郁絲滑,入口仲滑嘟嘟,而珍珠亦q彈有口感配上甜而不膩嘅黑糖牛奶汁,好似個名“Q彈相聚”冇改錯!🤟🤟🤟🤟🤟🤟🤟

🟣🟣🟣🟣🟣🟣🟣🟣 真正爆檸(只限凍飲)$25
呢杯爆檸檸檬茶係用新鮮嘅檸檬及台式一咬就爆嘅珠珠與調製茶底而成,酸甜度適中加上凍飲感覺十分爽爆!🍋🥤🍋🥤

總結:睇得出老闆娘全心全意,落足心機去做好每份食物,價錢仲相當合理,今晚晚餐我和家人都畀🈵️分!繼續會支持此店及推介給身邊朋友幫襯!😋😋😋😋😋😋😋😋😋
  • 鹽酥雞
  • 真正爆檸