之前聽朋友介紹呢間海南雞飯性價比高今日收工特登嚟試吓_等食物嘅期間同老闆傾計先知原來保留左上手嘅海南雞配方再喺舖頭新增唔同種類嘅食物而且環境衛生都改善左_今次試咗1️⃣台式手抓餅🫔+芝士豬柳🧀好鬆脆而且足料👍🏻👍🏻_2️⃣泰式燒豬頸肉飯個人推介燒豬頸肉飯🐖🐖調味啱啱好而且份量多_3️⃣魯肉飯芝心雞扒飯成個飯好足料!而且仲有唔同嘅配菜芝士雞扒有驚喜😍😍買到返屋企外皮都仲脆_🎈黑糖鮮奶QQ🎈柚香綠茶 雙色寒天晶球🎈軟糯芋香🍡🍧入面有三色芋圓 芋泥 芋頭賣哂轉左做芋頭晶球有好多配料可以加叫咗外賣返屋企慢慢食🤭見到好多人都叫海南雞飯下次經過都可以試吓😆😆
之前聽朋友介紹

有好多配料可以加
叫咗外賣返屋企慢慢食🤭

見到好多人都叫海南雞飯
下次經過都可以試吓😆😆
台式mix港式風味小店🇹🇼🇭🇰必食爆餡手抓餅💯老闆娘非常善良大方🫶🏻🫶🏻深得街坊歡迎🥳值得關注💛#sdm黃埔 #sdm台灣菜 #sdm小店 #sdm外賣 🥡 💎燒味風味手抓餅 $33必食💯💯 (😋:8.5/10)👍🏻:其實就即係滑蛋叉燒餡🤣呢個食法都幾新穎🫶🏻第一次喺手肘餅入邊食叉燒🤭🤭呢個係超足料😍分量超多😚入邊啲餸係多到每一啖都流晒出嚟💯💯而且個手抓餅外皮非常脆!高質!🥳👎🏿:冇。💎 台灣古早風味手抓餅 $33值得一試✅ (😋:7.5/10)👍🏻:即係芋泥加肉鬆餡,雖然係咸咸甜甜嘅配撘💕不過幾好食架都,呢排坊間都越來越多呢個味出現🥳🥳今次呢個肉鬆味比較突出,芋泥味就唔太食到🤔口覺就會比較乾身,餡料乾身嘅好處就係唔會令到手抓餅嗰皮淋咗🤭🤭👎🏿:芋泥可以再多啲,唔夠爆餡感覺🤣💎 台式滷肉飯配鹽酥雞 $48正正常常✅(😋:6.9/10)👍🏻:分量超多,勁大碗飯,多到完全食唔晒😂女仔嘅話可以係兩個share嘅份量,飯盒實物個圓周係大過一隻手板🖐🏻鹽酥雞份量都幾多,有差唔多10件雞粒,味道都唔錯😬👎🏿:太少滷肉(得4,5粒?)醬汁都太少,完全唔夠撈飯🥹㊙️DIY甜品配搭時間🤭所有芋圓、仙草等等
#sdm黃埔 #sdm台灣菜 #sdm小店
#sdm外賣 🥡

💎燒味風味手抓餅 $33
必食💯💯 (😋:8.5/10)
👎🏿:冇。

💎 台灣古早風味手抓餅 $33
值得一試✅ (😋:7.5/10)
👎🏿:芋泥可以再多啲,唔夠爆餡感覺🤣

💎 台式滷肉飯配鹽酥雞 $48
正正常常✅(😋:6.9/10)
👎🏿:太少滷肉(得4,5粒?)醬汁都太少,完全唔夠撈飯🥹

㊙️DIY甜品配搭時間🤭所有芋圓、仙草等等嘅配料都可以任配任擇,自己鍾意食咩就落咩🍮🍡🍦(當然都可以擇set好晒嗰啲啦😂)
㊙️仲有呢一個外賣桶裝設計🥡我覺得好特別🥳仲幾靚添!而且份量嚟講都算多嘅,可以夠兩個人少少地share做飯後甜品😬當然一人一個會更加滿足啦😛

💎 甜品:花香四溢 $25
可以一試⭕️✅ (😋:7.2/10)
👍🏻:一打開已經超濃桂花香味🌸🌼!鍾意花香味嘅你一定唔可以錯過😚😚😚
呢個入邊有雙色寒天晶球+薏米+桂花花釀,而嗰甜品底我揀咗檸檬愛玉🍋檸檬愛玉比我想像中硬啲,冇仙草嗰啲咁滑咁軟,不過味道可以的😬呢隻我出面未食過🤣比較特別
$25💯好平‼️
👎🏿:冇。

💎 甜品:Q彈相聚 $25
一般👌🏻(😋:5.6/10)
👍🏻:呢個入邊有三色芋圓+珍珠+ 雙色寒天晶球,而嗰甜品底我揀咗仙草凍🍮配黑糖蜜。
味道來講嗰個人覺得比較甜,可能黑糖物嘅份量可以少啲,等啲仙草凍嘅甘味可以出啲🤣🫶🏻
$25💯好平‼️
👎🏿:芋圓❌完全黐埋一嚿咁,唔知係咪因為太滿啦,壓到變咗一堆粉,三隻色嘅芋圓都黐埋一齊 👉🏻👈🏻唔好食呢🥹(不過我見其他人comment唔錯的🥲下次再試下)

㊙️老闆娘係附近小食店的前股東再開嘅,但佢好有人情味🥰都想保留上手的海南雞飯(前身係泰王海南雞),所以雖然轉咗做台式店🇹🇼但係都依然仲有海南雞飯賣嘅保留該配方,還於衛生方面作出改善!💕人情味Max💯💯

環境:5.5/10 (位置有啲難搵,好隱蔽,係紅磡廣場旁邊的橫街中,主打外賣,亦有枱可以坐的)
服務:7.5/10
價錢:人均約$50
性價比:8/10

📍 擇膳而行 (紅磡)
紅磡馬頭圍道37-39號紅磡廣場地下5A號舖

#旺角美食 #旺角Cafe #旺角打卡cafe #旺角樓上cafe #旺角好去處 #旺角黃店 #旺角甜品 #旺角 #香港美食 #香港 #香港小店 #香港黃店 #黃埔美食 #黃埔美食推介 #黃埔美食坊 #黃埔美食地圖 #擇膳而行 #手抓餅 #香港台式小食店
台灣古早風味手抓餅 $33
燒味風味手抓餅 $33
甜品:花香四溢 $25
  • 燒味風味手抓餅
2022-11-21 762 views
去完紅磡銀行處理公事後, 就在附近找外賣; 記得之前在附近買過很好味的海南雞飯, 但上網又不見該店; 問問住附近的朋友, 原來已經結業; 不過同地點的新店keep了上手的海南雞飯提供, 既然如此, 就有得吃了. 新小店擇膳而行, 名字有點態度; 本身提供台灣小食及午飯為主, 比起之前到來, 環境衛生亦改善了不少比起其他區動輒五六十元的一個 Lunch, 相宜的午飯價錢, 附近的上班族很幸福還有台灣著名的手抓餅, 可惜不想眼寬肚窄, 下次才來幫襯除了海南雞飯, 還點了麻醬冷烏冬及甜品海南雞飯還送清雞湯, 真材實料, 很重本去骨海南雞飯味道還是一樣的出色, 雞肉嫩滑, 雞油香配上黃薑飯吃得開胃滿滿的雞油香非常好味另外的麻醬手撕雞冷烏冬, 份量與材料多得有點過份 烏冬煮得很好, 不會過淋或太硬, 入口軟綿; 而且麻醬份量很足夠, 吃到最後的烏冬仍有足夠醬汁台式的檸茶就是不一樣的解喝, 還有粒粒爆檸日式Crossover 又是超級的多, 紅豆白玉小丸宇治綠茶凍仙草凍, 吃得好飽, 特別喜歡它沒有其他的過甜問題, 吃得相當舒服

還有台灣著名的手抓餅, 可惜不想眼寬肚窄, 下次才來幫襯

除了海南雞飯, 還點了麻醬冷烏冬及甜品

海南雞飯還送清雞湯, 真材實料, 很重本

滿滿的雞油香非常好味
另外的麻醬手撕雞冷烏冬, 份量與材料多得有點過份

台式的檸茶就是不一樣的解喝, 還有粒粒爆檸
  • 麻醬手撕雞冷烏冬
  • 去骨海南雞飯
見到呢間新店都幾多好評,就試下叫個外賣 個個都話高質喎,咁就叫咗個吉列流心芝士雞扒配滷肉飯試下 一打開看完全o咗嘴....你見到得三小塊所謂嘅雞扒 再加一大碗白飯賣相完全唔開胃拎起身睇真啲,說好的雞扒呢? 薄到紙咁喎五十幾蚊,你畀三塊炸皮我食? 痴線真係一啲肉都冇 有圖有真相你自己睇下完全激鬼氣 諗住食雞食芝士,點知你畀三塊炸皮我乜嘢都冇都唔知食咗啲乜嘢 最後我就直情掉咗個飯,因為真係食唔落口 之後就自己碌咗個杯麵算數 當畀個教訓自己,呢啲新開嘅店咁快有15個好評,全部都等級3,4以上嘅用戶,有讚冇彈, 心水清嘅都知咩事 呢間嘢絕對blacklist 絕對推介想試伏嘅巴打叫呢個咁正嘅 "吉列炸皮三塊飯"
見到呢間新店都幾多好評,就試下叫個外賣

個個都話高質喎,咁就叫咗個吉列流心芝士雞扒配滷肉飯試下
一打開看完全o咗嘴
....
吉列炸皮飯

你見到得三小塊所謂嘅雞扒
再加一大碗白飯賣相完全唔開胃

拎起身睇真啲,說好的雞扒呢? 薄到紙咁喎

五十幾蚊,你畀三塊炸皮我食?
痴線真係一啲肉都冇
有圖有真相你自己睇下

完全激鬼氣
諗住食雞食芝士,點知你畀三塊炸皮我
乜嘢都冇都唔知食咗啲乜嘢
最後我就直情掉咗個飯,因為真係食唔落口
之後就自己碌咗個杯麵算數

呢間嘢絕對blacklist

絕對推介想試伏嘅巴打叫呢個咁正嘅 "吉列炸皮三塊飯"
Delivery
2022-11-14 88 views
懶得煮番到屋企附近睇下有咩食好買, 近期紅磡呢頭愈黎愈多海南雞飯, 呢間好似轉左手, 之前都係賣海南雞既, 不過睇落環境好左, 仲有好多唔同款式野食喎! 除左海南雞仲可以叫其他台式食品, 試左個滷肉飯同埋手抓餅~手抓餅好多餡可以揀, 咁岩今日想食午餐肉, 所以叫左午餐肉蛋手抓餅, 估唔到係咁大份, 大份到一餐係食唔晒!! 個手抓餅好香脆, 好多蛋, 好多午餐肉, 好好食! 我鐘意佢無果D好漏既醬汁, 可以食番手抓餅既味道~滷肉飯又係大大碗, 我懷疑有2碗飯咁多... 佢既滷肉唔會太咸, 又唔會好肥, 岩岩好, 配料揀左台式香腸, 又係好多, 好正!最後就係海南雞, 聽講佢地係用番上手配方, 雞肉好滑,雞皮都彈牙,  飯亦好香雞油味, 做得相當唔錯!

除左海南雞仲可以叫其他台式食品, 試左個滷肉飯同埋手抓餅~
2022-11-14 52 views
其實喺紅磡附近都有好多平民美食今次經過紅磡廣場發現咗喺條巷仔度開咗一間新嘅食台灣美食嘅小店。係附近小食店的前股東再開,都想保留上手的海南雞飯(前身係泰王海南雞),除左保留該配方,還於衛生方面作出改善。所以見佢餐牌選擇會有海南雞飯點都要幫襯支持下。由於只有老闆娘一個人做打點所以等候時間都會較長請耐心等候,但慢工出細活貨,估唔到食物嘅味道質素咁令人滿意10分值得等待。首先海南雞飯雞肉嫩滑,份量都唔少,再配上正宗嘅黃薑飯,加埋薑蓉汁簡直係完美嘅配搭,食過返尋味!之後再點個麻辣手撕雞冷烏冬,呢個啱晒鍾意食辣嘅朋友。手撕雞分量超多,真係啖啖肉,再配上麻辣蒜蓉汁撈埋個烏冬一齊食非常惹味。大大碗價錢一啲都唔貴只係$38。講起台灣嘢點少得要食手抓餅,我哋加咗煎蛋、紫菜、肉鬆、芋泥。手抓餅煎得好香脆,要趁熱食,餡料非常豐富,作為小食一流。最後我哋仲點咗個甜品,呢度甜品超級抵大大碗都只係$30要咗個日本Crossover配上仙草凍,入面仲有好多紅豆芋圓小丸子等,啱晒煙靭控。

作為紅磡街坊,擇膳而行開左短短日子已經忍唔住三擦喇🤣呢間小店以做外賣為主,兼顧港、台、泰式小食+正餐,任君選擇。老闆娘一腳踢,係出得慢啲,但慢功出細貨,而且價錢相宜,反而吸引我地等外賣都要買黎食。⭐⭐⭐⭐⭐大推:甜品:Q彈相聚($25)真係足料到一個點!!!成兜滿曬,有雙色芋圓大大嚿仙草、黑糖珍珠、雙色寒天,超平,但味道一啲都唔廉價,寒天好有咬口,黑糖珍珠軟糯,芋圓都食到南瓜同芋頭味。而最令我驚訝嘅係,$25超級豐富足料,佢仲竟然係用明治頂級鮮奶黎整🤪!!好味&用心指數爆登💖芋泥肉鬆手抓餅($33)之前試過肉鬆&泡菜都okay, 今次試下港式叉燒炒蛋,同埋二擦芋泥肉鬆😋都係非常夠料,啖啖芋泥肉鬆,香濃美味;叉燒蛋都係爆料🤣好似叫多左個餸咁。台灣腸($10/條)甜而不肥的台灣腸,配搭大蒜一齊食😋yum yum海南雞飯($46)我覺得水準拍得住同區海南雞名店喎。油飯夠香,雞件應該過左冷河所以Keep到滑溜彈牙。食過+$8轉雞髀仲正😆,附送嘅薑蓉撈飯仲正👍韓式甜醬汁燒雞球飯($50)一打開,心諗:啲紫菜同飯又不計成本咁大兜😂!份量夠兩個人食,醬汁香濃,每啖都食到大量紫菜。雞球都唔會嚡口,對得
作為紅磡街坊,擇膳而行開左短短日子已經忍唔住三擦喇🤣

⭐⭐⭐⭐⭐大推:

甜品:Q彈相聚($25)

Q彈相聚

芋泥肉鬆手抓餅($33)

台灣台早風味手抓餅

叉燒蛋都係爆料🤣好似叫多左個餸咁。

台灣腸($10/條)

甜而不肥的台灣腸,配搭大蒜一齊食😋yum yum

海南雞飯($46)

韓式甜醬汁燒雞球飯($50)

一打開,心諗:啲紫菜同飯又不計成本咁大兜😂!份量夠兩個人食,醬汁香濃,每啖都食到大量紫菜。雞球都唔會嚡口,對得住個價錢有餘。

今日另一款甜品試左日式Crossover($30):

因為冇曬仙草轉做愛玉,同樣係超足料。主要係紅豆、丸子、綠色凍。可能同Q彈相聚有比較😆呢款偏中式係Expected D既味道,冇咁大驚喜

台灣煎鍋貼($15/5件)

餡料幾多,菜味濃,皮偏厚身飽肚

龍眼蜜
都係好足料,養生之選😇

擇善而行,希望佢繼續keep住用心製作,可以係區內站立得住啦😀
2022-11-08
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
Q彈相聚
台灣台早風味手抓餅
  • 台灣古早味手抓餅(芋泥肉鬆)
2022-11-08 55 views
放工喺屋企附近搵嘢食 見到有一間新店開咗望望下個Menu點解同上一手泰王海南雞有d似但係個名就唔同既🤔 一問之下原來保留左上一手既海南雞飯 新店多咗好多台式食物 大愛呀❤️台式食物點可以少得過手抓餅啊仲要係最原始嘅肉鬆芋頭味 芋頭香滑手抓餅煎得恰到好處 正呀鹽酥雞可以揀海苔味定係辣味試咗辣味 鹽酥雞炸得香脆 28蚊有一盒好抵呀 比較特別嘅就係其中一款小食地瓜QQ棒呢一個口感坊間我冇食過 入面超級煙韌地瓜味亦都相當出 香腸就正常發輝 台式香腸味主食叫咗個泰王二人餐包括有半隻海南雞 /豬頸肉/ 兩碗飯/ 兩碗湯/ 兩杯飲品海南雞同先前食嘅味道一樣皮薄肉厚 yummy 🤤 甜品叫左Q彈相聚有芋園/ 珍珠 / 仙草 甜味岩岩好 唔會過甜啱晒我地
放工喺屋企附近搵嘢食 見到有一間新店開咗

皮薄肉厚 yummy 🤤

甜品叫左Q彈相聚
有芋園/ 珍珠 / 仙草
甜味岩岩好 唔會過甜啱晒我地

#fafafoodblog小食 #fafafoodblog紅磡 <多元化食店>今次黎試下紅磡呢間擇善而行,聽聞呢間擇膳而行係附近小食店的前股東再開,佢想保留上手既海南雞飯,保留番配方,衛生睇落都改善左好多 .除左泰國野 仲有各式港式早餐 好似三文治 公仔麵 仲有最推介係台灣野食 所以今次主力點台灣野食為主 👍🏻🍴叉燒滑蛋手抓餅 33蚊🥚🐷首先 佢個手抓餅好香脆 焗得熟程度剛好 有 d燶邊 入面夾滿叉燒蛋 落足料 叉燒粒切成方形 方便咬 蛋夠香滑 連葱一齊炒 出面夠脆 蛋夠滑 好有層次感 🍴鹽酥雞 28 蚊🔥🐥加海苔粉2 蚊鹽酥雞上面鋪滿海苔粉 好香 雞肉香脆 茨粉帶 d厚脆 👍🏻 雞肉帶 d甜 同嫩滑 幾好食👍🏻🍴滷肉飯配台灣腸48 蚊🐷🍚滷肉飯既飯偏軟 個醬汁唔算咸 帶d炸菜 同菇 同辣椒粒 同飯都幾 match第一次食滷肉飯有炸菜👍🏻😂滷肉既肥豬肉偏多 都似台灣食既味道 肥膏撈埋飯好香 台灣腸出面好爽脆 🐷入面幾夠甜 帶 d蜜糖香 好食 🍴秘製去骨海南雞飯 46蚊🐥 雞脾加8 蚊海南雞飯點左雞脾 好滑 雞皮滑 雞肉嫩滑 油飯好軟熟 帶 d椰香味 連雞肉食 點
<多元化食店>
🍴叉燒滑蛋手抓餅 33蚊🥚🐷
🍴鹽酥雞 28 蚊🔥🐥
加海苔粉2 蚊
🍴滷肉飯配台灣腸48 蚊🐷🍚
🍴秘製去骨海南雞飯 46蚊🐥 雞脾加8 蚊
海南雞飯點左雞脾 好滑 雞皮滑 雞肉嫩滑 油飯好軟熟 帶 d椰香味 連雞肉食 點 d辣汁或者薑蓉都好好味 👍🏻而佢個湯係好香濃既雞湯 有雞腳同椰子肉 個味同油飯好 match應該有用嗰 d湯黎煮飯 好正👍🏻
🍴日式 crossover 30 蚊白玉小丸 紅豆 宇治綠茶凍 🍵麻糬🍡
綠茶凍好軟林綠茶味濃 亦同仙草既口感好 match白玉小丸 同紅豆都好香甜煙韌 仲有彈牙既麻糬 好啱食完濃味野食既甜品
🍴台式鍋貼 5 隻15 蚊🥟
鍋貼比較長身 脆度係成隻鍋貼平均脆。入面熱辣辣 豬肉 juicy 👍🏻🐷
🍴黑糖鮮奶 qq 28 蚊🥛
黑糖 qq其實係用左黑糖珍珠 佢係有少少黑糖未到超甜嗰 d .而珍珠比較 q彈 鮮奶用左全脂奶 加入黑糖少少甜味 同鮮奶既濃度 match 🥛
🍴百香果紅茶 20 蚊🥤
百香港好足料 酸甜比例73 甘上下 紅茶既香茶味同百香果既甜度撈埋 好飲👍🏻
#台灣菜 #泰國菜 #手抓餅 #百香果 #紅茶 #黑糖鮮奶 #鍋貼 #海南雞飯 #鹽酥雞
Score 平均分 <7.8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#擇膳而行
紅磡馬頭圍道37 至39號紅磡廣場地下 5a號鋪
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog紅磡
=====================

🙂温馨提示🙂
Fb like左 page都睇唔到<通知>
若果大家想睇到多d唔同既美食
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
除左like 請做多一個步驟
[like] 左 👉🏻<追蹤中/Following> 👉🏻<搶先看/See First>
多謝大家支持!🤓🤓

歡迎喺唔同平台觀賞fafafoodblog
Fb📒: fafafoodblog
Ig🖍: fafafoodblog
Openrice 🍚: 花太郎

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2022-11-05
2022-11-05 84 views
擇膳而行就是要識食,食得健康,食得開心❤,最好係平靚正。今日就是擇【手抓餅】而行,民間小食得以承傳,除了食物做得色香味俱全外,還要靠擇善而行的店主小姐姐。😘友善的店主輕聲細語地介紹手抓餅和店裡特色食品,似乎都很吸引,樣樣都想試下。😜💥💥手抓餅做得酥脆鬆軟,加入喜歡的餡料,麵香餡厚,引人入勝。我們選了蔥花炒蛋和肉鬆芋泥餡,現做現食,啖淡香脆可口,秋涼時節,倍感充盈。😋😋💥💥海苔鹽酥雞,炸得鬆脆,醃的好味,鹹香鮮並發,吃不停口。💥💥蝦米香蔥腸粉伴公雞,漂亮的公雞碟,裝著煎香蝦米腸,食得意氣風發。🐓🥤🧋食煎香食物不能沒有飲品,我們揀了薑母茶和桂圓杞子茶,在秋風送爽的巷子裡,喝暖胃的茶,吃香脆的餅,不亦樂乎。🥰🥰這裡除了手抓餅出名,還有不同的食物選擇,海南雞飯也很多人幫襯,店主保留了上手的獨門秘方,揚長補短,把小店經營得有條不紊。👍
擇膳而行就是要識食,食得健康,食得開心❤,最好係平靚正。

💥💥海苔鹽酥雞,炸得鬆脆,醃的好味,鹹香鮮並發,吃不停口。

2022-11-01 116 views
位於紅磡廣場外圍,有間新開張不久的小食店「擇膳而行」,小店前身是「泰王海南雞」,新股東保留了海南雞飯的獨門配方,更增加了其他台灣美食,手抓餅、魯肉飯、鍋貼……應有盡有。新股東還於衛生方面作出改善,值得一讚。「二人餐」$160有海南雞半隻 、燒豬頸肉、油菜、湯、飯和兩杯飲品秘製的海南雞果然名不虛傳,皮薄肉滑,雞胸肉一點都不「鞋」,下次要買一隻才夠。豬頸肉份量足夠,咬落彈牙,充滿碳香味。油飯充滿薑黃和油香味,湯是椰子雞湯,真材實料。自家製的柚子蜜和豆漿,飲得出滿滿的成意。「手抓餅配煎蛋」$20手抓餅是很受香港人歡迎的台灣小食,外皮香脆帶麵粉香,餡料亦千變萬化,三種價錢的餡料有$5,$8和$10,而我就選擇了最簡單的煎蛋手抓餅,好味。「台式鍋貼五隻」$15又扁又長的鍋貼,外皮煎得香脆,裡面的豬肉餡料卻很juice,一口一隻剛剛好。

「二人餐」$160
有海南雞半隻 、燒豬頸肉、油菜、湯、飯和兩杯飲品

豬頸肉份量足夠,咬落彈牙,充滿碳香味。

油飯充滿薑黃和油香味,湯是椰子雞湯,真材實料。
自家製的柚子蜜和豆漿,飲得出滿滿的成意。

「手抓餅配煎蛋」$20

「台式鍋貼五隻」$15

2022-10-30 78 views
呢間小店係附近台式食品舖頭既前股東開既,店面裝修後,雖然跟之前擺位差不多,但採用了白色為主色,感覺比之前更整潔衛生。手抓餅配料加左肉鬆同芝士醬,個餅皮唔厚身,烘到熱辣辣,加埋D蔥花好香,咬落去D芝士醬仲必晒出黎,真係好邪惡。台灣腸煎得好香,甜甜地,仲有豆、榨菜同成隻滷水蛋,很豐富,不得不提個肉燥汁,真係調教得非常好,撈飯一流。海南雞保留左上手店既配方,去骨去得好乾淨,雞肉嫩滑,真正啖啖肉。豬頸肉火喉控製得好好,唔會好似泰國菜館燒到濃晒邊。地瓜炸得乾身,夠軟糯。寒天煙韌Q彈,配上檸檬汁、烏龍、蜂蜜,酸酸甜甜,好醒胃。有3款配料:三色芋圓、芋泥、芋頭粒,連埋每款都有既仙草凍、黑糖蜜,好足料,味道不太甜,芋圓有咬口,好有芋頭香味。總體來說,看得出老闆很用心經營這間小店,對自己的出品有好高要求,所有食物都係即叫即整,大家經過紅磡,都要支持下。

豬頸肉火喉控製得好好,唔會好似泰國菜館燒到濃晒邊。

地瓜炸得乾身,夠軟糯。

寒天煙韌Q彈,配上檸檬汁、烏龍、蜂蜜,酸酸甜甜,好醒胃。

Type of Meal
Dinner
  • 芋圓大集合
  • 地瓜QQ捧
  • 手抓餅
2022-10-28 83 views
今日在紅磡返工就出走入實實在太攰, 唔想喺屋企煮飯唯有買外賣與家人一起分享經過紅磡廣場後巷見到一間台灣小店 睇埋餐牌就更加想買外賣填飽個肚! 店外有少量簡單座位,相信天氣涼涼地坐在露天嘆晚餐是最佳選擇~而且食物價錢相當相當合理,一睇就知啦!唔講唔知~店長、店員、店老闆,原來都是由一個女人打理哂!老闆娘非常親民,經一番傾談後,原來她之前是在附近的餐廳前股東,因為想保留之店前身泰王海南雞的配方,亦改善衛生問題,所以決定再創業!真是好有heart的小店老闆娘她仲介紹咗好多台灣小食、飲品及甜品~等我一次過外賣,以下逐一逐一為大家推介先!🟣 台式鍋貼(10隻)$25每隻鍋貼外皮煎得香脆,皮厚度適中,餡料多,老闆娘仲貼心配上陳醋,真的一口接一口!🟣🟣 地瓜qq棒 $15/3條熱辣辣嘅地瓜qq棒,外脆內軟,煙韌又彈牙!甜甜的地瓜~好有口感,好好味呀!🟣🟣🟣 鹽酥雞 $28台灣最出名小食之一,店舖新鮮炸起嘅鹽酥雞~鹹香惹味、香氣撲鼻、一口一件非常入味,不會炸得太乾,與爆🍋一起吃是最佳拍檔🐔🍋🥤🍍🟣🟣🟣🟣 台式手抓餅 $18加芝士$8/芋泥$8/ 九層塔口味 $20手抓餅餅底已經好好味, 即叫即整 ,酥

🟣 台式鍋貼(10隻)$25

🟣🟣 地瓜qq棒 $15/3條

🟣🟣🟣 鹽酥雞 $28

手抓餅餅底已經好好味, 即叫即整 ,酥軟度吾太油,加埋芝士及芋泥餡料至正,仲有好多選擇~~如果揀咗芝士餡料,真係唔好減肥住!🙉🙉🙉🙉🙉
九層塔手抓餅更有特殊香氣味道,很特別可以再encore

🟣🟣🟣🟣🟣 秘製去骨海南雞 $46
無骨海南雞係家人至愛,份量超多,雞肉嫩滑,全部都起曬骨,啖啖肉,配埋黃油飯不用加醬料都已經好食到唔知講乜!🤭🤭🤭🤭

🟣🟣🟣🟣🟣🟣 泰式燒豬頸肉飯 $46
豬頸肉燒得啱啱好,肉質爽口,不會太肥膩,份量仲好足夠!🐷🐷🐷

🟣🟣🟣🟣🟣🟣🟣 Q彈相聚 $25
飯後有甜品:芋圓、仙草及珍珠~睇下用料就知幾豐富,芋圓煙韌有咬口,仙草濃郁絲滑,入口仲滑嘟嘟,而珍珠亦q彈有口感配上甜而不膩嘅黑糖牛奶汁,好似個名“Q彈相聚”冇改錯!🤟🤟🤟🤟🤟🤟🤟

🟣🟣🟣🟣🟣🟣🟣🟣 真正爆檸(只限凍飲)$25
呢杯爆檸檸檬茶係用新鮮嘅檸檬及台式一咬就爆嘅珠珠與調製茶底而成,酸甜度適中加上凍飲感覺十分爽爆!🍋🥤🍋🥤

總結:睇得出老闆娘全心全意,落足心機去做好每份食物,價錢仲相當合理,今晚晚餐我和家人都畀🈵️分!繼續會支持此店及推介給身邊朋友幫襯!😋😋😋😋😋😋😋😋😋
  • 鹽酥雞
  • 真正爆檸
  • 秘制去骨海南雞
  • 台式手抓餅
2022-10-28 57 views
最近家附近開咗間新既小食店,係紅磡廣場側邊既小巷,了解下先知呢間小食店係附近餐廳既前股東再開,而且保留咗上一手泰王海南雞既海南雞飯,加埋台式小食,都幾多種類!雖然店舖係小巷,但衛生情況幾唔錯,比以前同舖位既泰王更好!我地今日係外賣,當然店舖外都有枱櫈可以堂食啦。我地首先叫咗兩個馳名既手抓餅,一個係「台灣古早風(芋泥+肉鬆)」($33),另一個係「煎蛋手抓餅配芝士同肉鬆」($22+配料$13)手抓餅都好大塊,料好足,特別係有勁多肉鬆!我個人比較鍾意芋泥果款,甜甜既芋泥加埋肉鬆真係無得彈,當然煎蛋果個都有好香濃既芝士味,既飽肚,又好惹味。小食我地叫咗一客「鹽酥雞」($28)同一客「地瓜QQ棒(三條)」($15),鹽酥雞估唔到佢都有咁多,好抵食!我鍾意佢個炸皮真係夠曬脆,令人食唔停口!QQ棒雖然寫係三條,但今次店家就比咗四條我地,哈哈!QQ棒入面係甜蕃薯餡,十分煙韌,同其他菜式好唔同既口感!食呢兩樣小食真係有去咗台灣夜市既感覺,大家都可以試下佢地其他既小食。主食我地就叫咗一碟「秘制去骨海南雞飯」($46)加埋髀位($8),跟餐湯附近其實都有幾間海南雞飯,但我欣賞呢間小店既係,雞既份量真係多,
最近家附近開咗間新既小食店,係紅磡廣場側邊既小巷,
了解下先知呢間小食店係附近餐廳既前股東再開,

雖然店舖係小巷,但衛生情況幾唔錯,比以前同舖位既泰王更好!
我地今日係外賣,當然店舖外都有枱櫈可以堂食啦。

我地首先叫咗兩個馳名既手抓餅,

手抓餅都好大塊,料好足,特別係有勁多肉鬆!
我個人比較鍾意芋泥果款,甜甜既芋泥加埋肉鬆真係無得彈,
當然煎蛋果個都有好香濃既芝士味,既飽肚,又好惹味。

鹽酥雞估唔到佢都有咁多,好抵食!
我鍾意佢個炸皮真係夠曬脆,令人食唔停口!
QQ棒雖然寫係三條,但今次店家就比咗四條我地,哈哈!
QQ棒入面係甜蕃薯餡,十分煙韌,同其他菜式好唔同既口感!

附近其實都有幾間海南雞飯,但我欣賞呢間小店既係,
雞既份量真係多,同埋真係超滑,感覺係有浸過冰水~
汁料係跟薑蔥,鍾意既可以點下,我就覺得就咁食啲雞都超好食,
另一客飯就係「泰式燒豬頸肉飯」($46),

呢個價錢,呢個份量既豬頸肉真係好癲,而且豬頸肉都切得唔厚,易入口,
而跟飯果個酸辣醬真係好正,令成個飯層次又再提升咗!
值得一提既係呢間餐廳既黃油飯都好好飯,好香濃既味道,成個package都好好!

仲唔夠喉,就叫一杯「黑糖鮮奶QQ」($28),

係黑糖珍珠鮮奶(仲係環保杯),特別鍾意佢既珍珠唔係好甜,飲落夠香唔膩
另外更驚喜既係,店家係用明治頂級果隻鮮奶,入口超級Creamy濃厚,真心估佢唔到
最後就嗌咗一個「Q彈相聚」(有三色芋圓、珍珠同雙色寒天晶球)($25),

甜品係新出既,但真係估唔到佢咁癲——啲料多到就嚟瀉,
仲要賣緊$25,真係抵到一個點,食到好滿足!

無諗過一間小巷小店可以咁好食,推薦大家試下!
2022-10-27
2022-10-27 43 views
平時喺紅磡返工 身處美食之中今次嚟試吓新開小食店舖頭喺紅磡廣場附近,當然黎掃街啦🥰小食店來講呢間選擇都真係幾多首先招牌嘅手抓餅已經有勁多口味揀揀咗最多人推薦嘅芝士滑蛋試吓😛其餘仲有其他台式小食同便當順帶一提呢間小食店成全左之前上手留低嘅海南雞飯今次冇機會試,下次試吓先🥰🥰原汁原味㗎呢個芝士滑蛋手抓餅真係勁推介! !本身手抓餅已經有蔥粒,增加咗手抓餅嘅香味啱啱熱整出嚟食,拎上手都仲辣手㗎滑蛋分量十足!成個袋都係滑蛋同手抓餅勁夾,餅份量勁大,仲大過我塊面🤣🤣如果再多啲芝士就好啦~~食量唔太大嘅女仔食完應該都有七八成飽了😛溫馨提示:因為即叫即整,所以製作需時,要有啲耐性同預留時間等啦預計食完嗰首抓餅都有少少飽,所以淨係叫多咗個小食呢個餡餅深藏不露😝推薦大家嚟叫!食落去好似食生煎包咁一咬落去肉汁出晒嚟,熱辣辣超好食入面嘅韭菜唔會有草青味,一次過食晒三粒冇難度🫶🏻$15三粒超抵!最後叫咗杯熱檸水消膩見着店員拎成個檸檬切落去,冇誇張入面有四片檸檬咁多🤣🤣🤣🤣飲落去完全冇雪藏嘅檸檬味,勁新鮮.雖然環境近地盤,但好推薦大家買返Office食😆😆有機會會再encore ~
平時喺紅磡返工 身處美食之中
今次嚟試吓新開小食店
舖頭喺紅磡廣場附近,當然黎掃街啦🥰

小食店來講呢間選擇都真係幾多
首先招牌嘅手抓餅已經有勁多口味揀
揀咗最多人推薦嘅芝士滑蛋試吓😛
其餘仲有其他台式小食同便當
順帶一提呢間小食店成全左之前上手留低嘅海南雞飯
今次冇機會試,下次試吓先🥰🥰
原汁原味㗎
芝士滑蛋手抓餅

呢個芝士滑蛋手抓餅真係勁推介! !
本身手抓餅已經有蔥粒,增加咗手抓餅嘅香味
啱啱熱整出嚟食,拎上手都仲辣手㗎
滑蛋分量十足!成個袋都係滑蛋
同手抓餅勁夾,餅份量勁大,仲大過我塊面🤣🤣
如果再多啲芝士就好啦~~
食量唔太大嘅女仔食完應該都有七八成飽了😛
小蔥餡餅

預計食完嗰首抓餅都有少少飽,所以淨係叫多咗個小食
呢個餡餅深藏不露😝
推薦大家嚟叫!食落去好似食生煎包咁
一咬落去肉汁出晒嚟,熱辣辣超好食
入面嘅韭菜唔會有草青味,一次過食晒三粒冇難度🫶🏻
$15三粒超抵!
熱檸水

最後叫咗杯熱檸水消膩
見着店員拎成個檸檬切落去,冇誇張入面有四片檸檬咁多🤣🤣🤣🤣
飲落去完全冇雪藏嘅檸檬味,勁新鮮
雖然環境近地盤,但好推薦大家買返Office食😆😆
有機會會再encore ~
2022-10-26
$66 (Tea)
芝士滑蛋手抓餅
小蔥餡餅