2024-06-30 5304 views
終於都食到大圍小館原來網上訂位都唔係太難尚算輕鬆咁訂到午餐不過就得返1:30好過喺嗰度等位地方唔大,位置唔多,我去左2次,基本上眼見係冇機會Walk in而且嗰個位好熱,喺嗰度等位都好辛苦如果唔係食尾場,都好準時要你走第一叉人人必食既名物,$188 得幾舊叉燒, 食之前仲覺得有啲貴但其實一嚿超大嚿食咗兩次肥瘦有啲不一但就算佢係瘦叉燒,都係好腍(唔係梅)我都係鍾意食呢啲梅頭叉燒,多個嗰啲咩黑叉燒,嗰啲根本就係燒五花肉邊邊有焦脆,好甜, 每人一兩舊就到頂蒜香九肚魚 $188九肚魚好大條, 炸得好好, 超酥脆, 但油膩, 炸粉一啲都唔厚超薄, 調味唔算多,唔會好鹹蛋黃千層糕 小點以為係煙韌韌嘅糕點, 原來個味係蛋黃包入邊嘅味, 好似鹹蛋黃蛋糕, 好食!除咗以上三樣之外,其他嘢覺得正常發揮,不過不失,不過價錢都合理,普通酒樓價灌湯餃$68價錢都合理,呢一句唔包括灌湯餃呢個好似都係出名嘅嘢可能係出名在於手工???我就覺得冇乜特別, 就係一個放大咗嘅灌湯餃…… 但呢個價錢嘅兩三啖就冇咗避風塘蘿蔔糕、 大口金磚$68兩款都係蘿蔔糕嚟呢度嘅蘿蔔糕切得好大粒大口金磚好好好好好好厚粉, 外層再包咗鹹蛋黃碎
終於都食到大圍小館
原來網上訂位都唔係太難
尚算輕鬆咁訂到午餐不過就得返1:30
好過喺嗰度等位
而且嗰個位好熱,喺嗰度等位都好辛苦
如果唔係食尾場,都好準時要你走

第一叉

人人必食既名物,$188 得幾舊叉燒, 食之前仲覺得有啲貴
但其實一嚿超大嚿
食咗兩次肥瘦有啲不一
但就算佢係瘦叉燒,都係好腍(唔係梅)
邊邊有焦脆,好甜, 每人一兩舊就到頂

蒜香九肚魚 $188

蛋黃千層糕 小點

灌湯餃$68

價錢都合理,呢一句唔包括灌湯餃
呢個好似都係出名嘅嘢
可能係出名在於手工???

避風塘蘿蔔糕、 大口金磚$68

兩款都係蘿蔔糕嚟
呢度嘅蘿蔔糕切得好大粒
大口金磚好好好好好好厚粉, 外層再包咗鹹蛋黃碎
避風塘款都有加粉炸過,不過薄粉少少
兩款都一般般, 蘿蔔糕正正常常,但兩款都炸得有啲油膩有點吸油

蜂巢炸芋角、 蝦餃燒賣、 腸粉

呢幾款都正常發揮,味道唔錯, 除燒賣特別少少佢上面唔係跟蝦,而係花菇同吊魷,吊魷就靭咗少少

仲有一個名物係流心煎糯米雞 頂點

煎過嘅糯米雞,上面仲有一個流心蛋黃
糯米雞好足料, 雖然佢外層煎過,不過都係微微,冇飯焦效果(仲好,我係唔鍾意飯焦)
不過個流心蛋黃同糯米雞,好似不太夾, 兩樣都唔難食, 不過一齊食都冇加分

沙翁 大點

真係超大個呀!!! 雖然落單紙話要等一個鐘, 但係我哋叫完好快就有, 所以有啲怪食食吓鹹嘢食甜嘢
雞蛋味濃,炸得乾身,外層酥脆
好食但係覺得4個人以上先食到,除非會拎番屋企

雖然係名店,但係佢啲職員個個服務都好好!
一定會再去啊,今次個九肚魚咁好食,下次試晚市,試多啲海鮮類先
  • 第一叉