2017-04-06 2860 views
成日上openrice bookmark 左唔少好餐廳一直想搵機會試~ 今次適逢自己生日 當然要食餐好啦所以就選擇左Alto 88 ,同其他價錢相約既餐廳比較, 最好既當然係可以享受埋銅鑼灣嘅夜景,仲可以睇到 幻彩詠香江😂 而且可能因為係平日去,餐廳唔算多人,同情人或者家人 慶祝都係一個唔錯嘅選擇。我地2個人 嗌左佢個6 courses + wine pairing 每一樣都相當有驚喜 而佢地每杯wine pairing 都相當出色 (除左我個人並唔係特別喜歡既red wine 我全部都飲曬)頭盤: 西西里紅蝦 配鵝肝 加 甜密瓜醬無諗過呢個配搭都唔錯 但鵝肝稍為有少少腥雖然好細碟 但作為頭盤 由視覺 到味覺 都令我幾期待下一碟菜上盤。然後就係 蠶頭湯配 意大利羊奶cheese 搭crunchy Parma ham! 首先如果唔係waiter講真係估唔到係蠶豆而且我從來都唔鍾意食蠶豆 仲以為會唔啱我口味 但都OK 反而配左羊奶cheese 就變得太騷 未必個個都會鐘意。(同Parma ham一齊享用 味道有提升 其實都okay) *** 亮點 絕對係呢個湯既wine pairing:
成日上openrice bookmark 左唔少好餐廳
一直想搵機會試~ 今次適逢自己生日 當然要食餐好啦

頭盤: 西西里紅蝦 配鵝肝 加 甜密瓜醬

無諗過呢個配搭都唔錯 但鵝肝稍為有少少腥

首先如果唔係waiter講真係估唔到係蠶豆

*** 亮點 絕對係呢個湯既wine pairing: Arneis Langhe (from Ceritto) 同個湯好夾, 好清新亦相當易入口。
再到呢樣 墨魚汁Risotto

飯嘅硬度同調味都剛剛好 算係中規中矩
係好味既 但又談唔想好印象深刻(雞蛋裏挑骨頭mode Hahaa
呢碟絕對係我嘅最愛 個人認為係一定要試

由上面好似餅乾(炸魚皮味道) 到條魚同醬汁配菜 相當一流!
首先魚皮脆 魚肉滑 煎得啱啱好 然後加埋呢個青瓜汁 真係好想食多碟
利申* 我本身唔太鍾意食魚的 Hahaa
但整啲碟 配搭好夾! !!
食完碟魚將我嘅期望推到極致 而呢碟牛亦都冇令我失望,好有驚喜。上面果兩條 (好似尤魚穌) 一食竟然有Wasabi味。牛肉入口唔算"un" 份量亦都剛剛好 (甜番薯好味😆
唔經唔覺已經食到甜品 佢哋好體貼咁幫我加左個Happy birthday牌
用呢個甜品做結尾,完全係畫上左一個完美嘅句號

明明影生日相影咗好耐😛 但個cone仲好脆
味道唔會過甜,下面既醬偏酸 好balance (仲有我最鍾意食嘅榛子果hehee:-)

今次嘅wine pairing (唔記得名😢) 飲落甜甜的 有啲似ice wine 女生應該都好喜歡 😋

總結係 值得一試而且會一定會再去💛

2017-03-15
$1200 (Dinner)
Celebration
Birthday