2023-06-23
一直都鍾意於串燒,因為食物種類多、餐廳氣氛好,而且更可以與朋友暢談再慢慢嘆美食!今次去到元朗再試串燒店,這間是「好燒式串燒專門店」位於元朗區富佑閣,類近元朗形點YOHO I 及 YOHO II,距離約5至10分鐘路程。今次選擇的串燒大多都圍繞海鮮以及少量肉類,人均約 HKD 2XX ~ 3XX左右。今次選擇海鮮包括:蘇格蘭聖子王 時價大眼雞魚 時價鹽燒白鱔 $49燒龍蝦(半隻) 芝士 時價聖子王超大隻,聖子底鋪滿金菇、表面鋪滿蒜蓉所以一上枱已經聞到好香蒜味聖子爽口又嫩滑,食埋吸收聖子鮮味的金菇同超鮮味蒜蓉每啖都好滿足,而且口感層次豐富絕對係滿分前菜鹽燒白鱔的魚皮超脆白膳沒有細骨、肥美厚實、肉質彈牙白鱔鮮味十足,外層燒得微焦,很吸引!大眼雞魚超大條店員仲提醒我哋魚皮要趁熱食,因為咁先可以試埋香脆口感大眼雞厚身又鮮甜,無多沾醬汁都好夠味魚冇燒濃,燒到岩岩好!燒龍蝦(半隻) 芝士,其實可以揀芝士或是蒜蓉但聖子王已經揀左蒜蓉,所以龍蝦想揀芝士龍蝦半隻係估唔到咁大隻,仲要有膏肉質札實又鮮味,非常新鮮值得一試鹽燒牛舌串 $30和牛肋串 $42厚燒玉子 $22鹽燒牛舌串,牛舌芯面層微焦脆,加上有適當
今次選擇海鮮包括:
蘇格蘭聖子王 時價
大眼雞魚 時價
鹽燒白鱔 $49
燒龍蝦(半隻) 芝士 時價
聖子王超大隻,聖子底鋪滿金菇、表面鋪滿蒜蓉
所以一上枱已經聞到好香蒜味
聖子爽口又嫩滑,食埋吸收聖子鮮味的金菇同超鮮味蒜蓉
每啖都好滿足,而且口感層次豐富
絕對係滿分前菜
鹽燒白鱔的魚皮超脆
白膳沒有細骨、肥美厚實、肉質彈牙
白鱔鮮味十足,外層燒得微焦,很吸引!
大眼雞魚超大條
店員仲提醒我哋魚皮要趁熱食,因為咁先可以試埋香脆口感
大眼雞厚身又鮮甜,無多沾醬汁都好夠味
魚冇燒濃,燒到岩岩好!
燒龍蝦(半隻) 芝士,其實可以揀芝士或是蒜蓉
但聖子王已經揀左蒜蓉,所以龍蝦想揀芝士
龍蝦半隻係估唔到咁大隻,仲要有膏
肉質札實又鮮味,非常新鮮
值得一試
鹽燒牛舌串 $30
和牛肋串 $42
厚燒玉子 $22
鹽燒牛舌串,牛舌芯面層微焦脆,加上有適當鹽味
令牛味更加突出
肉質爽口又啖啖肉,好容易咬開
和牛肋串好惹味!
適當油脂帶出牛香味,而且都唔駛額外加醬汁/調味料
直接食就係最佳食用方法
燒到岩岩好的口感真係一流
厚燒玉子,如果你超鍾意食蛋必嗌
超厚玉子鬆軟口感、濃郁蛋香、表面仲有少少甜味
真心正
黎緊屋企人生日,我會再去多次試!