2020-07-02 458 views
其實咁來以來大家咁推崇日式料理,係因為佢地係每一個細節都一絲不苟,追求極緻,將食物由果腹變成一種藝術噚日假期,我就同左幾個畫室嘅好友去左銅鑼灣覓食,用OpenRice search一下,原來謝斐道有間叫昭和食堂,我地就去左試試日本料理中,🈶️好多以高湯浸漬入味的菜餚,關東煮是其中代表性的一道,因為要燉🐂筋,所以混合牛骨高湯和日式高湯,先會令牛肉味比較足 充滿濃厚🐔味,滑溜溜的烏冬加上濃郁高湯,惹味湯底令人食指大動近年日式料理喜愛以🐔皮入饌,令人對雞皮有另一種睇法,原來既爽且脆,不油不膩幾個畫家朋友亦大讚水準不俗,就算暫時去唔到日本🇯🇵,係香港都可以好有口福

煮牛筋

特濃🐔湯烏冬