2018-10-20 413 views
以為係深水埗都住過一排,應該出名嘅店我都試得七七八八,估唔到有漏網之魚。近排見好多foodie都去哩間食,先知原來就係舊屋附近。黎到嘅時候人龍唔算太長,奈何店鋪位置實在太少,都得左廿分鐘先入到。好彩上菜速度奇快無比,所以前後都係食左大半個鐘度?<番茄蟹粉湯檬> HKD 45好多金不換鋪係面,食材好豐富,有豆卜,番茄,扎肉,【調味好獨特嘅】豬紅,以及主角蟹膏蛋餅。湯底清澈,唔係番茄濃湯,但味道酸得黎啱啱好,令人忍唔住想飲曬佢。蟹膏蛋餅味道其實同細細個屋企整嘅鹹魚肉餅有d相似,仔細食會覺得有蟹味的,但同蟹膏/蟹膏罐頭相比就肯定差好遠,蛋味始終係主導。不過味道黎講算好好,只要唔執著係“蟹味”上面。但唔知點解,檬粉好碎,夾都夾唔起來?<牛油果沙冰> HKD 28人手一杯嘅牛油果沙冰係本店招牌。用足一個大牛油果,口感同奶昔一樣,好細膩,淡淡的甜味帶出牛油果的清新。之前好多食評話覺得唔夠凍,可能近排天氣轉涼,我飲哩杯牛油果就覺得夠凍了,如果以奶昔嘅標準黎講。💁🏻‍♀️座位好少,全部單人或二人檯💁🏻‍♀️湯底出色,酸得黎冇茄膏味💁🏻‍♀️應該冇落味精,因為

番茄蟹膏湯檬

<番茄蟹粉湯檬> HKD 45

但唔知點解,檬粉好碎,夾都夾唔起來?

牛油果沙冰

<牛油果沙冰> HKD 28

💁🏻‍♀️座位好少,全部單人或二人檯
💁🏻‍♀️湯底出色,酸得黎冇茄膏味
💁🏻‍♀️應該冇落味精,因為完全唔頸渴
💁🏻‍♀️牛油果沙冰有少少滯,如果本身唔太中意牛油果的朋友可以兩個人share
💁🏻‍♀️下次想試扎肉湯河,越南麵包,同越式滴漏咖啡

回頭率:4.5/5
環境:3/5
服務:3/5
份量:3.5/5 (其實飲完杯牛油果已經好飽)
味道:4.5/5
等待時間:20min