2019-02-11
出街搵食攞靈感就會參考OpenRice嘅食評,見到尖沙咀亞士厘道有間樓上咖啡舖 White Button Cafe and Dessert受到不少女士歡迎,好奇之下就上咗去幫襯下。因為來到已過午市繁忙時段,而下午茶又未開始,所以客人比較少,但陸續就有啲少女嚟食甜品和飲花茶,兼且打吓卡。一踏入餐廳奇怪地看見一端放了一排一排的時裝,以為自己去錯地方,細問下方知餐廳和某畤裝公司合作,定期會有減價促銷時裝給食客選購,這個概念我覺得吾錯,食嘢之餘又可以shopping, 我鐘意呀!餐廳開揚而且顏色吸睛,深藍色牆身和餐椅配上淺粉紅色枱面成強烈對比,掛牆畫和攞設也很別緻,靠窗有吧枱坐,另有梳化座及方枱座,是個閒聊打卡的吾錯選擇。蘆筍牛油果意大利粉意大利粉軟硬度適中,蘆筍小巧鮮嫩,牛油果夠熟又軟淋, 溶入忌廉汁裏使每口掛上汁的意粉也嚐到陣陣的牛油果香。除了鮮蘆筍和牛油果,還有粒粒粟米和蘑菇片。喜歡忌廉汁的稠度比較流質,食落冇咁膩。雖然這碟意粉沒有肉來配搭,但並沒有寡的感覺,反之清清哋,食落好舒服。迷迭香西冷牛扒鐵板上,熱辣辣,牛扒夠大塊又juicy, 一啲都唔乾。薯條夠晒粗,食落有口感。宇治抹茶千層餅
蘆筍牛油果意大利粉
迷迭香西冷牛扒
宇治抹茶千層餅
朱古力千層餅
千層餅每一層中間有薄薄的忌廉,忌廉幼滑可口,不太膩,而且甚有層次感。綠茶味和朱古力味都很濃郁。可能因為朱古力的關係,朱古力千層餅比宇治抹茶千層餅稍為甜少少。
士多啤梨芝士茉莉奶蓋
單看用料,全部都是我喜歡的食材,混在一起好好味。淡淡奶香中散發出芝士的味道,飲飲下又食到粒粒的新鮮士多啤梨碎,甜甜酸酸,豐富味蕾,還要讚的是這杯奶蓋輕甜,比較健康。
凍朱古力牛奶
朱古力味非常濃郁,好飲!
看見餐牌的下午茶套餐和其他特色飲品賣相也非常吸引,下次來一定要試吓!