2019-08-11 867 views
⚠️優先po first cuz想食就快啲去啦!!因為cafe 15/8就結業了😭⚠️1.[波士頓龍蝦懸浮扁意粉]$188 🔟/10個意粉睇得又食得🤤!不過如果2個人share 就唔夠因為portion 比較細。個意粉好creamy好足味!龍蝦仲要啖啖厚肉😍非常值得試下-2.[芝士奶蓋梳乎厘奄列]$88 🔟/10係我食過最好食嘅soufflé 😂因為佢好厚但又唔太飽肚🤣而且入面唔會好似我之前食過啲咁濕。夠哂凍L😚-3. [荔枝玫瑰檸檬果汁]$58 5️⃣/10原來入面有啲椰果,不過對我嚟講就比較普通。飲落去層次感亦唔係太高,只係飲到一個普通嘅荔枝汁。-White Button Cafe & Dessert (Tsim Sha Tsui)12/F, Ashley Centre, 23 Ashley Road, Tsim Sha Tsui
1.[波士頓龍蝦懸浮扁意粉]$188 🔟/10
2.[芝士奶蓋梳乎厘奄列]$88 🔟/10
3. [荔枝玫瑰檸檬果汁]$58 5️⃣/10
2019-08-11 444 views
呢間餐廳啲食物相我係見過的,IG-able, 但冇嚟試過,終於喺佢結業之前有機會試一次。雖然佢就嚟執笠 ,但係佢嘅質素令我不敢恭維,第日東山再起嘅時候, 希望有改善啦。被告知每人有最低消費150元, 基本上一個正品加一杯飲品都一定過。餐廳嘅食物選擇其實唔算多,係幾款沙律小食同十款左右意粉。意粉嘅味道其實 ok嘅, 雖然佢同價錢唔成正比, 用料太孤寒。百幾元一個意粉,總要有點點誠意吧。飲品呢,一半人覺得冇問題,正正常常。另一半就覺得淡而無味,尤其係飲熱花茶本,就好似咁熱水一樣。大家互相試飲過,確實真係。甜品都叫咗兩個千層蛋糕同兩款梳乎厘奄列試下。玫瑰蜂蜜味嗰個係零玫瑰味,仲要有少許發酵味, 而且係扁塌了,偏溶的狀態。紫薯嗰個質感係正常嘅,但係紫薯味道唔係太食到。梳乎厘奄列係造成奄列狀嘅梳乎厘。其中一個應該係發得唔好,中間係實嘅。味道方面 , 梳乎厘冇問題,個汁都係好麻麻。

飲品呢,一半人覺得冇問題,正正常常。

甜品都叫咗兩個千層蛋糕同兩款梳乎厘奄列試下。
紫薯嗰個質感係正常嘅,但係紫薯味道唔係太食到。

$200 (Dinner)
2019-08-09 226 views
喺ins見到嘅網紅樓上cafe,就同朋友一齊過來打卡。整個餐廳都是粉紅色嘅,好有少女感,裏面有好多好適合影相嘅佈置可以同朋友一齊影相。我哋兩個叫咗波士頓龍蝦懸浮扁意粉 $188,呢個好特別意粉叉子會浮起來。仲飲咗桂花烏龍奶蓋,烏龍茶茶香同埋桂花味都好足,奶蓋唔會太膩,好飲!櫻花蝦明太子天使面味道都好好,料好足!
2019-08-08 190 views
我是看IG有人推薦所以跟姊妹來的. 店裡除了有設粉紅色的場景給客人拍照. 還有一排一排的女裝給客人選購的. 但價錢不便宜進店是下午三四點的時間. 人蠻多的. 大概很多人都是為了拍照才來的. 吃的選擇不多. 價格不便宜. 味道還好. 所以應該不會再來
2019-08-03 201 views
👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻為朋友慶祝生日 遇上很無禮貌的對待Order了的食物等了45分鐘中間也詢問了職員兩次 他們回覆製作中在等待遲來的食物期間 朋友剛睡醒的bb哭了 只有一兩分鐘就被一位無禮的男店員兩次要求我們帶bb離開這餐廳並無註明不可帶bb入內baby哭鬧是很平常的事 而父母已即時安撫 bb也安靜下來當時餐廳內並無其他食客投訴他還即時大叫詢問在場客人有無覺得bb好嘈 但無人理會他行為幼稚又令我們感到很不受尊重我們無奈 被此男職員要求離開食物品質也不值一提餐具有汚跡 飲品甜到飲不下去 店員會叫你去自助區自己拿水溝淡
👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻

餐具有汚跡
飲品甜到飲不下去
店員會叫你去自助區自己拿水溝淡
2019-07-26 108 views
上網見到呢間餐廳,覺得好靚,突登去試!呢度有個靚靚影相位,食物仲相當特別!意粉好似懸空咁食物賣相好靚,味道唔錯!食物質素未至於好正,勝在可以影相打卡補數,都返票價!
意粉好似懸空咁
食物賣相好靚,味道唔錯!
食物質素未至於好正,勝在可以影相打卡補數,都返票價!
第3次嚟呢度食,之前都覺得呢度食物質素幾好,而且座位都寬,好啱幾個女仔一齊坐吓傾計打卡。今次再嚟,枱凳同裝修都唔同咗,成間粉紅色,好有少女心;仲好貼心提借埋自拍神器/腳架,俾人影相。反而食物就有少少失望😢😢😢食物上碟嘅時候唔夠熱🙈明太子意粉比較乾身,冇乜汁,有啲硬🍝English Breakfast 都仲算keep到水準,炒蛋好滑,麵包同薯餅都好脆😋但整體唔算特別好食🙈飲品就叫咗兩杯奶蓋茶,茶味比較清淡,味道一般。奶蓋好滑,但就算叫咗少甜都仲好甜🙈🙈🙈最後試埋之前好鍾意食嘅梳乎厘pancake🥞非常失望☹️雖然蛋味十足,但冇咗以前鬆軟嘅口感,變到好似普通雞蛋糕咁,好實好乾🙈🙈🙈
反而食物就有少少失望😢😢😢
食物上碟嘅時候唔夠熱🙈明太子意粉比較乾身,冇乜汁,有啲硬🍝
2019-07-22
$200 (Dinner)
  • 英式早餐
2019-07-23 46 views
適逢表妹生日,知道佢一直都好鐘意粉紅系列既野,所以搵左好耐,終於搵到呢間【White Button Cafe &Dessert】呢間少女心滿瀉既 CAFE 同佢去慶祝一下。因為係開心星期五既關係,好彩我一早就已經訂左位,萬一無位就令到佢失望麻。果然無令佢失望,入到去,一整間 CAFE 都被純純既粉紅色包圍著,由裝修至擺設都充滿著愛既顏色。我哋叫左個「鮮蕃茄海鮮意粉」、「黑松露醬黃金薯角」、「玫瑰水蜜桃果茶」、「香蕉草梅沙冰」,個肚已經夠晒滿足。「鮮蕃茄海鮮意粉」:鮮茄味超濃,很新鮮,有少少蝦肉同埋墨魚片,都很爽口彈牙。意粉煮得剛剛好,不會太軟身。「黑松露醬黃金薯角」: 黑松露醬味道調較得剛剛好,黃金薯角炸得很香脆,但內裏薯肉肉滿滿的,很滿足喔。「玫瑰水蜜桃果茶」:味道很清新,而且色彩很繽紛,加上呃 LIKE 一流。(唯一不足是,不能再添水。)「香蕉草梅沙冰」:草梅味比較濃,沒有香蕉味飲琴似的,不過整體都覺得不錯,酸酸甜甜的。見到佢食得咁開心,我就知道我無揀錯了。

見到佢食得咁開心,我就知道我無揀錯了。
2019-07-19
$320 (Dinner)
  • 鮮蕃茄海鮮意粉
  • 玫瑰水蜜桃果茶
  • 黑松露醬黃金薯角
  • 香蕉草梅沙冰
2019-07-21 49 views
今日再來食飯 好幾年前見朋友的fb去嚟間餐廳 覺得好靚 就嚟左 一直都久唔久就會嚟食飯 今日聽到個消息 做到今年8月就結業 真係好突然 就快變左一個回憶的餐廳 希望到時會考慮重開 期待ing
尖沙咀亞士厘道係一條食肆林立嘅街道,今次要去一間樓上café White Button Cafe & Dessert。最近,由即日起到8月15日,餐廳同麻甩女子祖聯乘推出期晶限定café,牆身擺滿阿祖嘅相、粉紅桌有阿祖嘅書同locker、小道具等,當然仲有阿祖美食LA麻甩懸浮草莓醬多士 $68  (限定麻甩菜單)Strawberry Toast淨係影相都已經心心眼左,懸浮多士實在吸引!多士包邊烘得又脆又香,中間嘅麵包仍然保持鬆軟口感,不錯!配合埋帶有香濃士多啤梨棉花糖味道嘅淺粉紅色醬,少女味即刻出哂黎,不會太甜,甜度剛剛好。之後,再加埋最低層吉士醬同面層嘅CREAM,又有第二層次,口感同埋味覺都豐富了,有驚喜!麻甩粒粒草莓牛奶 $52  (限定麻甩菜單)Strawberry Milke黎到飲品又點可以唔叫杯限定飲品呢?牛奶選用左低糖脫脂奶,唔會甜又唔膩,入口滑。配搭埋酸酸甜甜嘅草莓果醬,有粒粒果肉,好FRESH,如果有埋熱嘅選擇就PERFECT  LA。健康之選!玫瑰咖啡… $42Rose Coffee少女心咖啡,少女打卡嘅好選擇!用薄荷綠色嘅咖啡杯盛著,拉上一個心形嘅拉花,再加幾片玫

麻甩懸浮草莓醬多士 $68  (限定麻甩菜單)
Strawberry Toast

麻甩粒粒草莓牛奶 $52  (限定麻甩菜單)
Strawberry Milke

玫瑰咖啡… $42
Rose Coffee

少女心咖啡,少女打卡嘅好選擇!用薄荷綠色嘅咖啡杯盛著,拉上一個心形嘅拉花,再加幾片玫瑰花瓣作點綴!咖啡香濃而不苦澀,入口香滑,奶跟咖啡比例恰好,配上玫瑰花嘅清甜花香味道,更勝一籌。

紅菜頭帶子粉紅燉飯 $138
Beetroot Scallop Stewed Rice

好適合打卡嘅一道菜式!正上方有兩隻帶子,爽口,再加上超級多嘅櫻花蝦同埋染上紅菜頭顏色嘅粉紅忌廉燉飯,色彩豐富鮮豔,好吸引!燉飯中加入了正方形原粒紅菜頭,增加咬口,忌廉味能夠與紅菜頭味平衡,除去了紅菜頭嘅草青味道。

櫻花蝦明太子天使麵 $128
Shrimp Mentiko Angel Hair

比較簡單嘅一道菜式。以香滑嘅忌廉汁配上熟身程度不錯嘅天使麵,在上面加上櫻花蝦,同埋......蟹子......,相信是餐廳沒有明太子用蟹子代替了,美中不足。不過,蟹子嘅甜味同埋櫻花蝦爽脆口感都算搭夠上其不足之處。

總結,White Button Cafe & Dessert係一間十分適合跟姊妹上黎打卡嘅餐廳。餐廳嘅佈置、裝潢同埋菜式餐具嘅色彩配搭都攞滿分,菜式飲品味道上就中規中矩。環境舒適,適合跟姊妹坐著打卡閒聊!

2019-07-11 51 views
之前已經好想黎好耐 因為個懸浮意粉好吸睛好靚呀d佈置!!打咭一流 佈滿粉紅色 的確吸引好多女仔黎好大地方!!!!鐘意佢既擺設先點杯水晶球檸檬梳打 味道較淡呢個雞 好好食呀 即炸超脆 一粒一粒放哂落口主角黎喇!!! 龍蝦意粉呀!!!個汁好似一個湯咁creamy掛汁咁款 蝦肉彈牙 份量都唔算少原來有出千層cake 仲有我最愛既紫薯味千層cake 唔膩都做得好輕身cream算滑 滿意既咁就響度過左個下午2個人300幾蚊 都唔貴既!
之前已經好想黎好耐
因為個懸浮意粉好吸睛

好靚呀d佈置!!

打咭一流 佈滿粉紅色 的確吸引好多女仔黎

好大地方!!!!

鐘意佢既擺設

先點杯水晶球檸檬梳打 味道較淡

呢個雞 好好食呀 即炸超脆
一粒一粒放哂落口

主角黎喇!!! 龍蝦意粉呀!!!
個汁好似一個湯咁creamy
掛汁咁款 蝦肉彈牙 份量都唔算少

原來有出千層cake 仲有我最愛既紫薯味
千層cake 唔膩都做得好輕身
cream算滑 滿意既
咁就響度過左個下午
2個人300幾蚊 都唔貴既!

• 波士頓龍蝦懸浮扁意粉
2019-07-10 58 views
跟幾個朋友聚會,很自然會想到來咖啡廳,可以慢慢坐,慢慢聊。因為是幾個月之前去的,名字都忘記了,印象最深是波士頓龍蝦懸浮意大利麵,打卡拍照一流,味道則一般。其他的意大利麵,千層蛋糕外表都很漂亮,但味道都是一般,不特別。
跟幾個朋友聚會,很自然會想到來咖啡廳,可以慢慢坐,慢慢聊。

2019-04-14
係Facebook見到有個懸浮扁意粉好神奇啊🎩呢間Cafe係粉紅色和粉藍為主,好岩同一班ғᴅ黎食野又影下相👭🔹波士頓龍蝦懸浮扁意粉 $188直叉浮起咗,呢個真係好ᴍᴀɢɪᴄ ᴀʀ!個龍蝦汁食落都幾多似龍蝦湯咁~扁意粉上佈滿小蝦干,不過份量有點細份🤭$188有點貴了,如果唔係有懸浮既效果就不值了🔹宇字抹茶千層餅 $52這個有失望的感覺😭千層餅好耐係雪櫃雪左好耐咁就即刻拎上黎,千層餅好硬要好用力先吉到小小食,咬落有結冰😔無千層既感覺

🔹波士頓龍蝦懸浮扁意粉 $188

🔹宇字抹茶千層餅 $52

2019-07-05 114 views
呢間係IG大熱的Cafe,去到真系好多人!不過呢排大熱的Boston龍蝦懸浮扁意粉就冇試到啦!🦞1️⃣士多啤梨醬梳乎厘奄列$88 等得有d耐,不過份量大過隻手掌✋🏻 有少少膩,佢的蛋味好香好鬆軟,脹卜卜咁超可愛😍上面舊Cream好大同埋點Pancake🥞好正配上士多啤梨雪糕🍓有粒粒士多啤梨係裡面,岩哂呢個炎炎的夏日🔥2️⃣紫薯🍠牛奶(涷)🥛 $46 有少少稀身,冰有d多!紫薯🍠味唔重,反而牛奶🥛味最重!似喝牛奶+水多d😹
呃like既Cafe 真係呃like😂😂😂 個食物質素真係吾係好得懸浮龍蝦意粉龍蝦肉少 😂味道過得去明太子櫻花蝦天使麵🦐完全冇明太子味 櫻花蝦多到不得了但係好乾冇味天使麵一樣好乾好淡☠️如果對食物有要求既人真係唔好對佢有期望你會失望相呃like影相叫杯嘢飲就得啦
呃like既Cafe 真係呃like😂😂😂

個食物質素真係吾係好得