2021-11-24 285 views
九龍灣德福food court最近有新鋪加入,係食最近好興嘅Poke,店名就叫Hawa Poke。呢度有preset好嘅Poke,都係最受歡迎最精選嘅款式,另外仲有其他小食。如果preset嘅Poke唔啱食,仲可以自選Poke配料。大滿貫有三文魚、吞拿魚、中華沙律、雜錦香菇、牛油果、蛋絲、蟹籽,調味方面就用上山葵蛋黃醬,再灑上木魚絲、紫菜絲同黑白芝麻。我本身係食壽司唔用Wasabi嘅人,但佢個山葵蛋黃醬只有微微嘅山葵香,唔會攻鼻,好啱我食,混合三文魚同吞拿魚一齊食味道又唔錯。呢個大滿貫最正嘅係有大大個牛油果,店員仲特別介紹佢哋係用澳洲牛油果,所以口感特別香滑。加州風味嘅配搭就有三文魚、青瓜、蛋絲、三文魚子、車厘茄,用日式胡麻醬做調味,然後同樣地灑上紫菜絲、木魚絲、黑白芝麻。雖然呢個配搭相對地簡單,我就特別鍾意佢加入咗青瓜,所以感覺特別清新。以前我食過嘅poke通常都係揀飯或者菜,而呢度就有得揀半飯半菜,所以營養更加均衡,如果我下次再嚟,我就會建議七分菜三分飯,咁個比例就更加完美喇!另外我就加咗小食,大大粒炸雞雞肉好滑,而且雖然係炸物,但都炸得好乾身,感覺唔油膩。另外仲揀咗流心炸芝士,個
如果preset嘅Poke唔啱食,仲可以自選Poke配料。
大滿貫
加州風味
大大粒炸雞
另外仲揀咗流心炸芝士,個人就覺得炸雞嘅性價比比較高。
流心炸芝士
三文魚蜆味噌湯係用上三文魚頭同魚鮫熬製而成。
三文魚蜆味噌湯
再加入蜆肉,所以個湯特別甜,而且又唔會過鹹,呢個湯真心好味。
其實我都幾係一個牛油果控,每逢見到牛油果製品都會想試吓,呢個牛油果奶昔同樣用上澳洲牛油果打成,所以特別香滑,而且又唔會太甜,飲完夠晒飽肚。
牛油果奶昔
好高興喺屋企附近都有依家最近流行嘅Poke食,而且質素都唔錯,夜晚唔煮飯又有多個選擇啦!
大滿貫
加州風味