2022-01-12 455 views
去到鋪面拎住餐牌行埋一邊睇下有咩食, 之後行埋去收銀機前點餐,店員已經有d 不禮貌,同我講收銀機前已經有好多餐牌,意思叫我唔好拎過去。點餐時,好多配料都冇。外賣返到去,食左第一啖,已經好多生米,再睇睇其他,都一樣大量大米,照食既話應該係每一啖都會食到。係鋪頭飯係用平時BBQ加冰放汽水個種手提冰箱(白色蓋,藍色箱)黎裝,所以飯不熱又不凍,同埋一patpat 另外魚生就係放係枱上,表面睇冇任何 "雪住" 既裝置。最後打左電話去兩間分店電話都冇人聽

點餐時,好多配料都冇。

另外魚生就係放係枱上,表面睇冇任何 "雪住" 既裝置。

最後打左電話去兩間分店電話都冇人聽

2022-01-12
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$90 (Lunch)
2021-12-27 239 views
本來就係想食得健康,減少油膩,所以特別選了吃魚生飯,難得仲可以配牛油果,沙律等,非常吸引。更特別的是可以自選配搭- "自選波奇",如車仔麵一樣,全部配搭要什麼,要幾多款全部自己話事。我選了1.壽司飯+沙律菜,醬料:日式糊麻醬,伴菜:紫菜絲2. 自選配料則點選了:三文魚、牛油果、秋葵另一碗選了1.壽司飯+沙律菜, 醬汁:凱撒沙律醬,伴菜:紫菜絲2. 配料:三文魚、北寄貝、豆腐食評係以這個價錢吃到這種配料的質素,算係值得嘅,各樣食材都算新鮮,三文魚還有小小油脂,很滑身;北寄貝同樣新鮮,爽口;牛油果、秋葵等同樣鮮甜;豆腐也滑,似係包裝豆腐。整體其實不俗,但失敗位係選壽司飯+沙律菜,兩者是同樣放到大碗中,不會分開擺放,也算了;但更失敗係連醬汁也同樣倒進碗裡,最最失敗係醬汁多到好似獻汁一樣,吃到最後,真的吃不下。建議係千祈唔好揀壽司飯+沙律菜,即使要揀,都一定要叮囑少醬!!!!!!
我選了
1.壽司飯+沙律菜,醬料:日式糊麻醬,伴菜:紫菜絲
2. 自選配料則點選了:三文魚、牛油果、秋葵
另一碗選了
1.壽司飯+沙律菜, 醬汁:凱撒沙律醬,伴菜:紫菜絲
2. 配料:三文魚、北寄貝、豆腐

,最最失敗係醬汁多到好似獻汁一樣,吃到最後,真的吃不下。
2021-12-26 169 views
自己一向都好鍾意食丼飯,近幾年香港亦都開咗好多唔同類型嘅丼飯,但大家有一個共同嘅方向,都係食健康為主,魚生牛油果呢一啲嘢都係常見嘅款式。食丼飯其中一個令人開心嘅地方,係好多時候好似車仔麵咁,可以自己選擇,有時可以叫全個碗都係飯,亦都可以一半飯一半菜,有自由係好事。九龍灣呢度係一個Food Court,裏面有好多唔同嘅餐廳,但我就揀咗呢間Hawa Poke食。佢嘅丼飯有非常多配料,除咗有吞拿魚、三文魚、各款唔同嘅刺身,亦都會加咗中華沙律、木魚、紫菜等等唔同嘅配料,大大碗。買單計都係百零蚊,仲有買湯、飲品同埋小食。套餐入面,包左一個麵豉湯,佢個麵豉湯仲會加埋蜆肉喺裏面,零瀉有鮮味。小食方面我叫咗一個芝士條,新鮮炸起,雖然要等一陣,但係就係非常好食,配埋茄汁嘅話我覺得係另外一個體驗。佢嘅當飯有一舊超級大嘅牛油果🥑,好重成本。佢呢度有好多唔同款式嘅飲品可以揀,我自己就揀咗一杯特飲。

佢嘅當飯有一舊超級大嘅牛油果🥑,好重成本。

佢呢度有好多唔同款式嘅飲品可以揀,我自己就揀咗一杯特飲。

2021-11-17
2021-12-23 106 views
☺️之前喺旺角食過夏威夷蓋飯,都幾鍾意食呢類型既蓋飯❤️今次係德福美食廣場見到同類型食店😍就忍唔住試下,客人可以自選配沙律菜或壽司飯😙配菜好多選擇,而且好健康😋就算你係素食者都一樣適合!.▫️大滿貫 配雙拼沙律菜/壽司飯 $108⭐️ 強烈推介⭐️呢個係我至愛😚🥳食物種類包羅萬有,而且好fresh😋包括有新鮮三文魚,吞拿魚,日式中華沙律,雜錦炒菇,雞蛋絲,爆量蟹籽,紫菜碎😝日本魚絲,仲有我最愛既牛油果,壽司飯同沙律菜嘅份量都係好多,今次叫咗有子沙律醬,食落無咁漏😍..▫️嘻哈波奇 $78如果鍾意食蝦嘅話,千祈就唔好錯過呢個嘻哈波奇,大量大蝦,蛋絲,車厘茄,仲有大量枝豆,中華沙律,車厘茄,木⿂絲,口感豐富,配菜雖然多但係好夾😜呢一款加州風味碗配上日式胡麻醬😯食落好Fresh~🥳唔錯唔錯..▫️ 炸物拼盤 $58🤡呢個款炸物拼盤,款式種類都幾多,包括炸芝士條、炸魚柳、炸魷魚圈、炸蟹鉗、炸雞等😎兩個女仔真係食唔晒,但都夠脆既
▫️大滿貫 配雙拼沙律菜/壽司飯 $108
▫️嘻哈波奇 $78
▫️ 炸物拼盤 $58
2021-12-22 801 views
黎到九龍灣德福廣場2期自從翻新後都多左好多餐廳進駐.今日走過呢個新開food court見到呢間賣夏威夷poke既餐廳見到配搭款式都幾多就試下.自選波奇三文魚,蟹肉,北寄貝,三文魚籽,豆腐,山葵蛋黃醬,紫菜絲首先先選擇以壽司飯/沙律菜/兩溝做base或+$8轉成烏冬.然後再選擇醬汁及配料,自選波奇既配搭好多款式,主要分為4款價錢作分類.三文魚彈牙香滑再配上山葵蛋黃醬後帶點芥末辛香,配上魚生都好夾.北寄貝彈牙唔會過韌,味道鮮甜.三文魚籽脆卜卜咬開溢出鮮甜精華.清新飽肚又唔會好肥膩,好健康既選擇.嘻蝦波奇虎蝦仁,中華沙律,車厘茄,蟹肉,枝豆,柚子沙律汁,紫菜絲,木魚絲,黑白芝麻虎蝦仁肉身彈牙,帶一陣香烤味.蟹肉份量多而鮮甜,再配埋柚子汁令味道更清新又唔會膩.車厘茄香甜又充滿水份,加上爽脆枝豆同樣令整份波奇帶黎滿足感得黎又唔會過份膩滯.大大粒炸雞炸雞上再灑上椒鹽更惹味鹹香,炸雞外脆內嫩滑.黃金炸蟹鉗蟹鉗炸成金黃色,外脆內彈牙又唔會炸得過份油膩.

自選波奇
三文魚,蟹肉,北寄貝,三文魚籽,豆腐,山葵蛋黃醬,紫菜絲

大大粒炸雞
炸雞上再灑上椒鹽更惹味鹹香,炸雞外脆內嫩滑.

黃金炸蟹鉗
蟹鉗炸成金黃色,外脆內彈牙又唔會炸得過份油膩.
Type of Meal
Lunch
1K
2021-12-19 402 views
想食得健康啲,邊個話一定要食少啲?有時候食太少對身體反而唔好,九龍灣有間賣bowl嘅檔仔,大快朵頤得嚟又可以食得Green啲大胃從來都係貪心嘅人,但貪心同健康從來都有衝突,嚟個大滿貫,乜都有唔使揀唔使煩,有三文魚、吞拿魚、中華沙律、雜錦香菇、牛油果、蛋絲、蟹籽、山葵蛋黃醬、柴菜絲、木魚絲同黑白芝麻,聽到個list咁長就知好飽肚啦,的確刺身又夠鮮,啲餸菜又夠晒㗎,係好滿足胃民就淆,嗌返碗正常份量嘅bowl,食材係有啲唔同,但三文魚籽都幾多幾大粒,飯底可以揀壽司飯、沙律菜、飯菜各半或者加錢轉烏冬,就算係飯菜各半,份量依然係好多㗎跟餐加錢可以有小食,大胃作為芝士控,當然要食流心炸芝士裡面真係好爆芝士,完全冇麵粉嘅感覺另一份就叫酥炸魷魚圈,魷魚都幾厚切,炸粉唔會太厚,灑啲胡椒粉,口感味道都不錯如果唔飲嘢,可以加錢轉味噌湯,佢唔係一般嘅味噌湯有濃郁三文魚香,仲有兩隻蜆喺裡面𠻹牛油果milkshake好難整得又滑口又唔膩,呢間竟然做到,仲要有啲奶香,飲完唔覺得滯

跟餐日式炸物

跟餐加錢可以有小食,大胃作為芝士控,當然要食流心炸芝士

裡面真係好爆芝士,完全冇麵粉嘅感覺

跟餐三文魚蜆味噌湯

如果唔飲嘢,可以加錢轉味噌湯,佢唔係一般嘅味噌湯

有濃郁三文魚香,仲有兩隻蜆喺裡面𠻹

2021-12-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
跟餐三文魚蜆味噌湯
2021-12-16 55 views
健康美式夏威夷蓋飯 健康少油鹽嫩雞肉波奇,配壽司飯,追加炸雞蝦波奇,配沙律菜同壽司飯, 幾好,可以菜式或飯底又或者2溝,好健康加烏龍茶8蚊支,原味炸薯條加13蚊炸物拼盤乜都有齊,58蚊,足3人份量,超抵食都係平均80蚊有找薯條炸物都係即炸,夠脆口,可配沙律醬或番茄醬嫩雞肉波奇即係木魚絲,蛋絲,柳蟹絲,嫩雞,豆腐粒,食個陣撈埋佢健康少油得黎味道豐富!好健美之選~少醬就更加少調味本身已經好好食,飯底大大碗!另一款有番茄仔,蝦,配料大致相同,都係少鹽少油,調味少走清新路線既健康飯,配沙律食更加健怡減肥又好食既選擇Hawa Poke 九龍灣偉業街33號德福廣場二期5樓501B號舖
健康美式夏威夷蓋飯 健康少油鹽
嫩雞肉波奇,配壽司飯,追加炸雞
加烏龍茶8蚊支,原味炸薯條加13蚊

薯條炸物都係即炸,夠脆口,可配沙律醬或番茄醬
健康少油得黎味道豐富!好健美之選~少醬就更加少調味
本身已經好好食,飯底大大碗!

另一款有番茄仔,蝦,配料大致相同,都係少鹽少油,調味少
走清新路線既健康飯,配沙律食更加健怡
減肥又好食既選擇
Hawa Poke
九龍灣偉業街33號德福廣場二期5樓501B號舖
2021-12-14 68 views
#美食廣場Poke Bowl 九龍灣德福美食廣場 食檔多元化 經濟抵食又衛生 中西日台韓港式食物 應有盡有 今日同朋友 又去嗰度 今次食夏威夷蓋飯-🍜自選波奇跟烏冬 共$96🥣🥤🥠追加三文魚味噌湯/綠茶/吉列炸蝦食poke bowl 其中一個過癮之處 在於材料組合 變化多 今日行日韓風🇯🇵🇰🇷 鰻魚北寄貝搭泡菜🤓 北寄貝新鮮爽口 鰻魚得幾件不過味道唔錯 追加嘅吉列小食款式好多 炸魚手指炸蝦炸雞 連炸蟹鉗都有 現叫現炸 非常香口 食完再飲綠茶 冇咁熱氣-🍤嘻哈波奇 $84朋友有選擇困難🤣 佢鍾意食蝦 最後叫咗呢個人氣之選 蝦仁爽口 用壽司飯加沙律菜打底 有飯落肚又有健康菜蔬 紫菜絲木魚絲 俾得好慷慨吓-📍Hawa Poke九龍灣偉業街33號德福廣場二期5樓501B號舖
#美食廣場Poke Bowl
🍜自選波奇跟烏冬 共$96

🥣🥤🥠追加三文魚味噌湯/綠茶/吉列炸蝦
🍤嘻哈波奇 $84

📍Hawa Poke
九龍灣偉業街33號德福廣場二期5樓501B號舖
Poke bowl可以自選都有啲set好既丼飯 以魚生同蔬菜為主 set好果d好似多款啲比較划算 仲可以加錢要埋小食~.▫️大滿貢 $108好colourful😍 魚生有三文魚吞拿魚🍣切成方型 方便吃之餘都幾肥美 除左魚生仲有好多配料一齊撈:中華沙律 蛋絲 蟹籽 紫菜 木魚絲😚 最喜歡應該係雜錦香菇同豐富同香口 仲加左啲山葵蛋黃醬 等味道無咁單調~ 飯底可以揀壽司飯/沙律菜 雙拼都可以🙆🏼‍♀️ .▫️嘻蝦波奇 $78主角係虎蝦仁同蟹肉 好貼心地已經拆左殼 蝦剛好熟透 食落更爽口 同樣地有好多款配料一齊撈 最特別係用左青豆做伴菜 增加咬感又健康😆 仲用左柚子沙律汁 食落更開胃😛.▫️三文魚蜆味噌湯+$8▫️凍柚子蜜 +$8可以加配飲品/湯 個湯較為濃味 柚子蜜普通唔算特別.總結,試左兩款 覺得大滿貢好食啲 可能因為有我喜歡的本菇😚 想食得healthy啲又飽肚食poke真係唔錯😛 唔餓既話仲可以揀食沙律

▫️大滿貢 $108

▫️嘻蝦波奇 $78

▫️三文魚蜆味噌湯+$8
▫️凍柚子蜜 +$8
可以加配飲品/湯 個湯較為濃味
柚子蜜普通唔算特別
總結,
2021-12-12 69 views
📍 Hawa Poke 上一次小編係旺角第一次食夏威夷蓋飯就俾佢深深吸引咗🙈知道又有一間夏威夷蓋飯店喺九龍灣開張就同朋友去食🥰-大滿貫 $108冇錯啦 小編又揀咗大滿貫嚟食🙈 因為大滿貫係最豐富嘅一個蓋飯🥰有三文魚、吞拿魚、中華沙律、雜錦香菇、牛油果、蛋絲、蟹籽、山葵蛋黃醬、紫菜絲、木魚絲同黑白芝麻等配料😍一次過滿足晒我咁多個願望🤣 撈埋一齊食好味又健康😚夏威夷之選 $68因為我朋友比較鍾意食吞拿魚 所以佢就叫咗呢個飯🙆🏻‍♀️呢個飯有吞拿魚、海帶、紫洋蔥、蟹籽、枝豆、鰹魚醬油、紫菜絲、木魚絲同黑白芝麻😋呢個撈勻之後食落去鹹鹹地 平時小編唔係太鍾意食海帶 但呢個出奇地好味呀😆 好快就清晒另外再加左$13配酥炸魷魚圈魷魚圈有三舊 咬落去煙韌有咬口🥰炸物拼盤 $58呢個炸物拼盤真係好抵食!淨係$58就已經有齊咁多款炸嘢有炸雞、魷魚圈、炸芝士、炸蝦、炸蟹鉗同炸魚手指 仲要每款有兩件!好啱同朋友一齊share😋✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎綜合食評📝外觀:★ ★ ★ ★ ☆回頭率:★ ★ ★ ★ . 5抵食指數:★ ★ ★ ★ . 5✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎想睇相關食物?!?😋可以參考
📍 Hawa Poke

想睇相關地區?!?🤤
可以參考🙊⇊ ⇊
#loeyfoodies九龍灣
地址:九龍灣偉業街33號德福廣場二期5樓501B號舖
#九龍灣 #日式 #夏威夷蓋飯 #九龍灣foodcount #九龍灣美食 #hawapoke
#hkfoodies 🇭🇰 #米奇吃貨日常😋
酥炸魷魚圈
炸物拼盤
第一次黎德福foodcourt,原來都有好多野食😍😍行左陣見到呢間Hawa Poke覺得幾吸引~~落單後店員會喺你面前即場製作,十分期待呢🤩🤩🍗嫩雞肉波奇  $58✨賣相都唔錯!材料有慢煮雞肉、蟹柳、玉子絲、豆腐、凱撒沙律醬、紫菜絲、木魚絲同黑白芝麻~~慢煮雞肉口感唔柴,煮得啱啱好😋😋仲可以揀要壽司飯或沙律菜做底,半飯半菜都得架👍🏻👍🏻🥗加州風味  $78✨鍾意食三文魚既朋友可以試試呢款❤️❤️材料有三文魚、青瓜、玉子絲、三文魚籽、車厘茄、日式胡麻醬、紫菜絲、木魚絲同黑白芝麻~~三文魚切成粒狀,鮮甜肥美!配日式胡麻醬食真係好正🤤🤤整體份量好多,食完真係超飽🤣🤣🍱炸物拼盤  $58✨呢個拼盤好豐富!包括有大大粒炸雞、酥炸魷魚圈、黃金炸蟹鉗、流心炸芝士、吉列炸蝦同香炸魚手指~~每款有兩件,同朋友share就最啱❤️❤️當中最鍾意大大粒炸雞!炸得香脆,內裡雞肉嫩滑,唔錯😋😋飲品方面,我地叫左牛油果奶昔($36)🥑同日本烏龍茶($12)☕️~~牛油果奶昔味道清新,口感濃稠~飲完都幾飽肚🤣🤣日本烏龍茶茶味香濃,解膩一流👍🏻👍🏻
第一次黎德福foodcourt,原來都有好多野食😍😍
行左陣見到呢間Hawa Poke覺得幾吸引~~
落單後店員會喺你面前即場製作,十分期待呢🤩🤩

🍗嫩雞肉波奇  $58✨
慢煮雞肉口感唔柴,煮得啱啱好😋😋
仲可以揀要壽司飯或沙律菜做底,半飯半菜都得架👍🏻👍🏻

🥗加州風味  $78✨
鍾意食三文魚既朋友可以試試呢款❤️❤️
三文魚切成粒狀,鮮甜肥美!配日式胡麻醬食真係好正🤤🤤
整體份量好多,食完真係超飽🤣🤣

🍱炸物拼盤  $58✨
每款有兩件,同朋友share就最啱❤️❤️
當中最鍾意大大粒炸雞!炸得香脆,內裡雞肉嫩滑,唔錯😋😋

牛油果奶昔味道清新,口感濃稠~飲完都幾飽肚🤣🤣
日本烏龍茶茶味香濃,解膩一流👍🏻👍🏻
2021-12-08 62 views
同朋友睇完戲, 就去咗德福二期food court睇有咩食。最後選擇咗呢間poke, 精選了幾款配搭Poke、小食, 另有自選配搭食材嘅poke, fit哂唔同口味嘅客人。我地揀兩個主食, 再追加了一個小食, 正價order咗杯野飲。【加州風味】HK$86 (+$8 轉烏冬)材料都幾足, 包括有三文魚、三文魚籽、蛋絲、青瓜、車厘茄、紫菜絲、木魚絲, 再加入日式胡麻醬, 三文魚切成粒狀, 有魚香, 跟所有配料撈埋一齊食, 間中食到三文魚籽, 增加了整體魚香; 而且層次豐富, 配搭健康又清新。【大滿貫】HK$129配搭食材最豐富, 三文魚、吞拿魚、蟹籽、蛋絲、中華沙律、雜菇、半個牛油果、紫菜絲、木魚絲, 再加入山葵蛋黃醬。層次更加豐富, 稍嫌吞拿魚冇咩魚鮮味, 山葵蛋黃醬嘅山葵味亦唔太出, 但整體味道唔太差, 有一半都係蔬菜類, 健康之選+$13 追加黃金炸蟹鉗炸蟹鉗香脆, 入面甜甜地, 點沙律醬食, 味道提升。【牛油果奶昔】HK$32奶昔質感軟滑, 甜度較低, 食到牛油果本身清香。

大滿貫

【加州風味】HK$86 (+$8 轉烏冬)

【大滿貫】HK$129

+$13 追加黃金炸蟹鉗
炸蟹鉗香脆, 入面甜甜地, 點沙律醬食, 味道提升。

【牛油果奶昔】HK$32
奶昔質感軟滑, 甜度較低, 食到牛油果本身清香。
2021-12-06 63 views
來到九龍灣有咩好食?走到德福二期foodeli 就一次過睇到有咩好食,燒鵝、粉麵、鐵板都有…但今次就見到一新開餐廳「夏威夷魚生飯專門店」,當然要一試!夏威夷魚生飯以健康食材,製作一款又一款嘅不同口味嘅丼飯。香蕉奶昔以香蕉加上奶昔製成,口感順滑,甜度適中,入口細膩。熱柚子蜜天氣漸涼,朋友叫了熱飲柚子蜜,入口柚子蜜味順口香甜,一解寒氣。流心炸芝士熱辣辣炸芝士,一咬落去滋味流出。大大粒炸雞炸雞真係大大粒,而且炸至乾身不油膩,內裡還保持嫩滑口感,味道一流。夏威夷之選夏威夷之選中已有多款材料:吞拿魚,海帶,紫洋蔥,蟹籽,鰹魚醬油,紫菜絲,木魚絲,芝麻,非常豐富。吞拿魚鮮甜,海帶有咬口,紫洋蔥脆口微辣,還有其鰹魚醬油,真是無法抗拒的美味。大滿貫大滿貫比夏威夷更豐富:三文魚、吞拿魚、中華沙律、雜錦香菇、牛油果、蛋絲、蟹籽、紫菜絲、木魚絲、黑白芝麻,真係蓋滿整隻碗,令人垂涎。三文魚入口細嫩、吞拿魚味道鮮甜、牛油果細膩綿軟,今次更大膽配上烏冬,做到掛汁效果,入口軟彈,令細食嘅朋友都像風一般咁食完。
來到九龍灣有咩好食?

夏威夷魚生飯以健康食材,製作一款又一款嘅不同口味嘅丼飯。

香蕉奶昔
以香蕉加上奶昔製成,口感順滑,甜度適中,入口細膩。

熱柚子蜜

流心炸芝士
熱辣辣炸芝士,一咬落去滋味流出。

大大粒炸雞

2021-12-05 48 views
呢日同屋企人去左德福廣場行街,行到攰之後我地去左food court 呢間丼飯店食dinner。睇睇餐牌,見到啲丼飯好吸引,望落去好colourful,令人食慾大增!佢有6款丼飯可以揀。今次點左加洲風味同埋大滿貫。加洲風味主要有三文魚,再加埋青瓜絲、蛋絲、三文魚籽等配料,幾豐富。而大滿貫就好豐富,入面有三文魚、吞拿魚、牛油果、蛋絲、蟹籽、香菇、中華沙律、木魚絲等,好滿足啊!小食方面,我地點左炸蟹鉗。牛油果奶昔好creamy,值得一試!
今次點左加洲風味同埋大滿貫。
小食方面,我地點左炸蟹鉗。
牛油果奶昔好creamy,值得一試!
2021-11-30 52 views
📍Hawa Poke (九龍灣)九龍灣德福Food court 有好唔同菜式選擇 lunch time 時段去左食Hawa Poke 原來係夏威夷傳統既蓋飯 佢地作為一種涼菜 Hawa Poke有好款配料選擇 滿足的心意🔻自選波奇有20多種自選配料 自選醬汁 仲有壽司飯、烏冬或沙律選擇,我簡左秋葵 蝦 🦐 蟹柳 雞肉等等 我個飯成座山咁😂 外貌相當吸引,而且唔會太凍 冬天食都接受到 秋葵新鮮 但雞肉質可以再嫩滑d更加好🔻大滿貫好豐盛嘅poke 鍾意食三文魚 吞拿魚 同牛油果🥑可以食呢個 分量十足 牛油果足足有半隻咁多 而且新鮮軟身 至於三文魚同吞拿魚都算新鮮 🔻小食我追加小食芝士波波及魷魚圈,剛剛即炸熱辣辣,外脆內軟 芝士波波小心熱慢慢享用。
📍Hawa Poke (九龍灣)

🔻自選波奇

🔻大滿貫