2021-08-03 646 views
八蠔吧前身位於上環,第一次食覺得餐廳生蠔水準頗高,當時諗住下個月帶女朋友食多次,點知晴天霹靂😢,上openrice見到「已搬遷」但遲遲見唔到新店嘅資料,今日終於比我等到,而我亦守諾言帶咗我女朋友去到位於西營盤嘅新店。門口嘅壁畫令人非常深刻,畫中男子起舞既同時手持生蠔白酒杯,上面仲寫上「People confuse me. food doesn’t」。- 生蠔拼盤職員建議由右邊開始食起,第一隻係澳洲出產,味道偏淡但相對creamy少少。之後五隻就來自法國,肉質同樣肥美,味道越黎越濃。生蠔當然要配白酒,職員推介呢款新西蘭既Sauvignon Blanc,白酒既酸味能夠帶出生蠔嘅鮮甜。- 夏季蔬菜燴意大利飯平時食既意大利飯都係偏向creamy ,今日你第一次係食到全綠色既意大利飯,每一啖令人仿如置身一片綠悠悠草地上🍀。意大利飯軟硬適中,草青味唔算太強烈,味道幾特別!- 慢煮雞胸肉配舞茸、西蘭花苗、酸椰菜花、黑松露薯蓉慢煮雞胸肉完全唔「鞋」,肉汁鎖住係入面,配以舞茸、清脆既西蘭花苗同酸椰菜,另外黑松露薯蓉質感香滑。- 自家製意大利芝士餅Tiramisu用杯裝盛載,份量適中,口感層次分明而且質感

- 生蠔拼盤
生蠔拼盤

- 夏季蔬菜燴意大利飯
夏季蔬菜燴意大利飯

- 慢煮雞胸肉配舞茸、西蘭花苗、酸椰菜花、黑松露薯蓉
慢煮雞胸肉配舞茸、西蘭花苗、酸椰菜花、黑松露薯蓉

- 自家製意大利芝士餅
Tiramisu用杯裝盛載,份量適中,口感層次分明而且質感幼細,咖啡味亦香濃。
自家製意大利芝士餅

搬遷後嘅八蠔吧既生蠔水準依然高,慢煮雞胸肉同甜品亦有少少驚喜,不枉我等咗咁耐!
2021-07-22
Type of Meal