2017-07-06
話說喺另一邊食完lunch,但份量太細,食完等於冇食,於是要走過嚟食下午茶!3點幾嚟到,差不多係包咗場,環境寬敞,檯與檯之間空間夠晒,唔會好迫,食tea傾計啱晒。我哋揀咗窗旁嘅位置,有啲太陽光投射入嚟,影相都真係不錯迷你提子乾英式鬆餅配果醬 ($28)老實講,我諗住$28只會得一件scone,問清楚店員之後,答案嚇咗我一跳,竟然有3件!但諗深一層,3件都可能係好細件㗎呢,所以都冇乜期望。點知上菜時先發覺哇,原來唔細㗎,係standard scone嗰種size!仲好熱辣辣添(話說尋日去完一間乜都係凍,冇樣野熱嘅餐廳,嬲到今日),$28都有熱辣辣提子scone連果醬,我真係覺得非常感恩!scone好香好鬆軟,入面乾身,搽果醬食真係無得頂!食完呢3件scone,真係超級滿足!迷你窩夫 綠茶紅豆味 ($58)有時叫窩夫都會中伏,一來驚佢太腍,二來驚佢太甜,三來驚佢唔夠靚仔。點知呢個賣相清新可愛,窩夫上有個綠茶雪糕,旁邊有撈咗紅豆嘅忌廉,整體唔算好甜,就算窩夫浸滿雪糕都仲keep到鬆脆嘅口感,有驚喜!綠茶Latte (+$15)要特登讚吓佢!話說,有3個圖案嘅,分別係3眼仔、青蛙仔及唔知邊個(
迷你提子乾英式鬆餅配果醬 ($28)
迷你窩夫 綠茶紅豆味 ($58)
綠茶Latte (+$15)
要特登讚吓佢!話說,有3個圖案嘅,分別係3眼仔、青蛙仔及唔知邊個(唔記得咗佢個名哈哈),落單時就咁話要個綠茶latte啦,心諗+$15點會有得揀圖案吖,外面好多cafe都冇得揀啦,點知店員叫我揀啊,真係有誠意!綠茶味香濃,比起外面嗰啲呢個濃好多好多,而且冇咁甜仲帶少少腥味,抵讚!到我飲完之後,杯嘅邊緣仲有好多綠茶粉,哇真係要大讚啊!
另外要大讚嘅係服務,話說坐坐吓我覺得有啲曬,於是落咗啲簾啦,但係又唔係落到尾喎,落咗一半咁啦。坐咗一陣,店員走埋嚟,幫我哋落埋另一邊嘅簾,仲好貼心咁樣度住我嗰邊嘅簾落到幾多,佢嗰邊跟返落幾多,對於我呢啲有強迫症嘅人嚟講,真係好治癒!!!!
食物用心製作,超抵食,服務又一流,如果可以的話我想俾佢哋10粒星!下午茶諗唔到喺邊度食,絕對要嚟呢度一試啊!估唔到喺觀塘返咗幾年工,轉埋工添喇,到今時今日先發現呢個咁美好嘅cafe,雖然遲咗,但我總算冇錯過你!
Other Info. :
飲品種類好多元化,我冇選擇困難但今日都困難咗一陣先揀到,因為樣樣都太吸引好想試!