2021-08-15
假日去大尾督走走,發掘吓新美食!喺大尾督巴士總站對面嘅大美督村公所有個指示牌,望向右邊斜路就發現咗呢間餐廳。 餐廳喺大尾督村入面,原來係今年七月新開張嘅,家庭式經營,所以感覺幾warm~爸爸店主係酒店五星級大廚,唔駛去到酒店咁拘謹就可以品嘗美食,有點期待呀~【蟹肉青瓜沙律】用雀籠裝住,入面係一隻金色邊嘅藍色瓷漆碟,非常精緻。蟹肉鮮甜,青瓜清新,refresh吓口腔令我對接住嚟嘅美食更加期待。餐包有蒜茸多士同埋蔥油薄脆。拎上手係溫熱㗎,蒜蓉多士外脆內軟,蒜蓉亦好入味。蔥油薄脆好脆好香口,但唔會覺得膩。【黑松露野菌忌廉湯】一般餐廳嘅通常只係得味道,最多係有少少黑松露蓉,今次係成片黑松露,難得。 頭盤係【蘇格蘭煙三文魚】【意大利風乾火腿】。蘇格蘭煙三文魚配wasabi cream,wasabi cream緩和咗煙三文魚鹹香,但味道又幾夾~風乾火腿風乾咗36個月,肉質嫩滑帶少少果甜。 配菜有橄欖、無花果、洋蔥同沙律菜,可以同煙三文魚、風乾火腿自由配搭。主菜【智利白鱈魚配日本北海道帶子】智利白鱈魚魚肉雪白鮮美,北海道帶子就煎封至金黃色,令帶子爽甜之中又帶點香口,不過呢道菜最特別係佢配嘅汁係由ap
【蟹肉青瓜沙律】
【黑松露野菌忌廉湯】
主菜
【智利白鱈魚配日本北海道帶子】智利白鱈魚魚肉雪白鮮美,北海道帶子就煎封至金黃色,令帶子爽甜之中又帶點香口,不過呢道菜最特別係佢配嘅汁係由apple cider調配,海鮮鮮甜+鮮果果甜先係精粹。
【澳洲M6和牛】我哋叫咗五成熟,上枱後見到面頭有啲乾身有啲擔心會唔會太熟,但落刀兩三吓就切開咁厚嘅肉就知無問題。 入口肉質好嫩,肉汁豐富肉味濃郁,係質素非常高嘅牛肉。 醬汁有黃芥末醬同Horseradish辣根可以點,辣根有啲似wasabi味但唔會嗆鼻。
兩道主菜嘅配菜都有食用花點綴,除咗薯仔粒亦有啲比較特別嘅蔬菜例如紫色西蘭花,都係輕微燒過嘅,所以味道較香又不失營養。
整個晚餐都感受到大廚對烹調嘅講究,選料上乘、配搭新鮮。上餐廳嘅IG仲睇到仲有set lunch,下次放假入大尾督再試先得~