2021-11-18
家人聚餐,來到九龍灣 MegaBox 13樓,主打新派京川滬風味的『漁牧』, 有辣有唔辣 ,小妹最中意食呢度脹卜卜又香口既燒魚;而媽媽就指定要點滋補養顏既花膠雞煲,好可愛。餐廳裝修新穎時尚,坐得舒服,路旁放滿紅色花朵,令人賞心悅目, 眼見都幾多情侶黎拍拖食飯,今次我哋坐既枱旁邊,仲有小橋流水, 聽住流水聲食飯,又特別喎~🔸🔸🔸點了3 款前菜🔸🔸🔸🔹青瓜拌海蜇 $32混合黑醋汁的脆脆海蜇絲,配合切粒青瓜同食,幾開胃。🔹麻辣腎片 $42雞腎煙韌有嚼勁,伴入青瓜鹹甜醬汁,味道唔錯。🔹香甜爽口菜 $26有驚喜,似西式沙律,鮮椰菜配芝麻醬汁,其貌不揚,但好好味。🔸🔸再來係正正既燒魚同雞煲🔸🔸🔸🔹火熱香辣味清江魚 $298超大盤,清江魚大條肉厚,經過烤香再放入香辣魚湯,仲有不同配菜,越煮越入味,魚身結實嫩滑 ,完全唔腥,無泥味,香辣中帶有烤過既香味,啖啖肉又鮮甜,小妹超中意 🔹養顏花膠雞煲 $298之前食過漁牧既原隻龍蝦雞煲,一個字,鮮!今次既花膠雞煲,花膠數量真係多,煲得夠軟淋入味,每口都食緊骨膠原,而雞肉就醬香味十足,一次品嚐到雞肉同魚膠既鮮味。🔸🔸🔸另外又叫了蔬菜同炒飯🔸🔸🔸🔹魚湯
🔸🔸🔸點了3 款前菜🔸🔸🔸
🔹青瓜拌海蜇 $32
混合黑醋汁的脆脆海蜇絲,
配合切粒青瓜同食,幾開胃。
🔹麻辣腎片 $42
雞腎煙韌有嚼勁,伴入青瓜
鹹甜醬汁,味道唔錯。
🔹香甜爽口菜 $26
有驚喜,似西式沙律,鮮椰菜配芝麻醬汁,
其貌不揚,但好好味。
🔸🔸再來係正正既燒魚同雞煲🔸🔸🔸
🔹火熱香辣味清江魚 $298
超大盤,清江魚大條肉厚,經過烤香再放入
🔹養顏花膠雞煲 $298
之前食過漁牧既原隻龍蝦雞煲,一個字,鮮!
🔸🔸🔸另外又叫了蔬菜同炒飯🔸🔸🔸
🔹魚湯浸時蔬 $83
老人家食飯中意有湯有菜,呢款魚湯浸時蔬
真係好幫到手,菜心軟淋,魚湯鮮甜,
倒出來剛好2 碗,2 老一人一碗。
🔹鮮蝦楊州炒飯 $98
香噴噴上枱,米飯炒得粒粒分明,
入面既鮮蝦大隻又爽口,配菜有火腿,
冬菇,蛋,椰菜絲,好香口。
飲品點了青檸柚子冰 $29,
鹹檸雪碧 $29,泰國椰青 $39,
其中小妹最喜歡清熱下火的椰青。
漁牧是小妹最近偏愛的川菜餐廳,
一口氣去了3 次,除食物有質素外,
環境服務都唔錯,可以試下!
漁牧
九龍灣宏照道38號企業廣場5期