2019-12-22
今晚做冬,例牌一家人出去食飯。唔知想食乜下,最後揀左食上海嘢。 呢問有接近過百年歷史,我覺得價錢唔算平個隻,但都有好多客人幫襯。平時最好訂位先。至於環境,今晚雖然做節,當然多客人,不過可能呢度地方大,就算擺滿大枱坐得密麻麻,都會接受。待應殷勤招待,隨傳隨到,值得讚賞。 雖然係大節日,但沒有勉強我哋叫圍餐,散叫也可以。食物方便…前菜炸鱔條 : 脆卜卜,甜甜地,小朋友至愛。燻蛋 : 唔夠熱,燻味不夠,價錢便宜。醉豬手 : 皮爽,夠酒味, 豬手入味。涼伴海蜇頭 : 好重麻油味,夠爽口。小菜紅燒元蹄 : 需多人分士,否則太肥膩。 其實個汁都好好味, 可以加碗白飯。樟茶鴨 : 呢道出名菜。 鴨肉舊嫩口, 不過乾咗少少。火腿津白 : 雖然唔係上湯,但火腿味勁濃。超級好味。炒鱔糊 : 細細碟、多配料。清炒蝦仁 : 味道清清地,份量勁多。主食……小籠包 : 熱辣辣、皮薄、入面仲有勁多湯汁、好好食。煎鍋貼 : 個皮煎得脆卜卜,入面有肉與葱做餡料。 生煎包 : 其實同鍋貼差不多, 只不過係個面不同。所以可以2揀一。炒年糕 : 加菜一齊炒, 夠入味,一定要叫。甜品高力豆沙 : 紅豆餡好似多咗啲, 有點
食物方便…
前菜
炸鱔條 : 脆卜卜,甜甜地,小朋友至愛。
燻蛋 : 唔夠熱,燻味不夠,價錢便宜。
醉豬手 : 皮爽,夠酒味, 豬手入味。
涼伴海蜇頭 : 好重麻油味,夠爽口。
小菜
樟茶鴨 : 呢道出名菜。 鴨肉舊嫩口, 不過乾咗少少。
火腿津白 : 雖然唔係上湯,但火腿味勁濃。超級好味。
炒鱔糊 : 細細碟、多配料。
清炒蝦仁 : 味道清清地,份量勁多。
主食……
小籠包 : 熱辣辣、皮薄、入面仲有勁多湯汁、好好食。
炒年糕 : 加菜一齊炒, 夠入味,一定要叫。
甜品
高力豆沙 : 紅豆餡好似多咗啲, 有點兒太甜。
酒釀丸子 : 桂花味、酸酸甜甜。