2009-10-27 649 views
本來今日冇諗住嚟呢度食o既尖東同朋友晚飯後邊散步邊搵地方坐低飲嘢經過附近順路, 就特意邀朋友一試呢度o既Honey cake本來都怕晚飯時間特意走入一間有格調o既餐廳, 當人cafe咁食個甜品有點兒那個...但因為貪嗰度真係坐得舒服就兩個懶人走咗入去weekday night個場比預期中更靜終於坐到梳化corner -- 正正正~叫咗兩件cake: Honey Cake & Praga (我叫佢做"朱古力, 朱古力, 朱古力 cake, 可想而知有幾朱古力)一個cocktail同house wine同嗰度一貫地好nice o既waitress傾咗陣嗰度做正宗俄羅斯菜, 老闆係俄羅斯人 -- 呢啲basic facts之前幫襯都知過下今日得閒參觀吓啲裝修, 望吓啲設計, 枱布, settings, 又叫做了解多啲佢哋個俄羅斯老闆唔係一個生意人 -- 其實睇裝修都知係個designer所以你會做到, 佢間餐廳有如下特色:- 講taste -- 全部setting都係老闆親自設計, 包括有自己一個好~~複雜o既logo, 一睇就知佢份人幾嚴謹... 總之所有嘢都要原創, 統統訂造返嚟問你服未

本來今日冇諗住嚟呢度食o既
尖東同朋友晚飯後邊散步邊搵地方坐低飲嘢
但因為貪嗰度真係坐得舒服就兩個懶人走咗入去
weekday night個場比預期中更靜
終於坐到梳化corner -- 正正正~
一個cocktail同house wine
同嗰度一貫地好nice o既waitress傾咗陣
佢哋個俄羅斯老闆唔係一個生意人 -- 其實睇裝修都知
係個designer
所以你會做到, 佢間餐廳有如下特色:
- 講feel -- 食o既唔止食物, 仲有環境 (燈光都校過~), 要你有"家"o既感覺, 而佢又的確幾脗合我dream home o既想像
- 講quality - 食材講究, 唔靚唔用
- 枱布都華麗過人 -- 同埋貴過人, 其他嘢更唔在講, 裝飾嗰幾塊磗都係古董(希望唔會累佢哋俾宵小光顧)
- 唔識計數 -- 食客可以理解為物超所值
- 冇marketing plan -- let the product speak for itself

最欣賞呢度係成間餐廳都好有歐式餐廳特有o既空間感
呢種做法o係香港嚟講相當奢侈
佢要求自己做到fine food, fine beverage, fine atmosphere, fine taste
一個客人完全覺得"不被打擾"o既environment
I will say: this is the quality of life
以咁o既價錢絕對物超所值
唔覺唔覺都坐咗成粒幾兩粒鐘
甜品入口, 細膩質感已經沁到入心, 再加上彷如小小藝廊o既環境, 絕對搵到你同我都需要o既relaxation
其他main course選擇唔多唔少, 有時間不妨試試, 講明係正宗俄羅斯菜, 派頭同噱頭欠奉, while the food speaks for itself.
冇想像中各種古古怪怪o既香料同味道, 尋找刺激同富冒險精神o既人或者會失望, 只有保證一定係最好o既食材, 做出老闆心目中o既perfection.
2009-10-22
$100 (Last Night Supper)
  • 烤羊肉串
  • 烤三文魚扒