2022-10-24
諗小朋友食咩早餐真係會諗到頭都爆,有時候趕時間番學,有時候又會懶得開爐煮野食!麵包蛋糕呢類型食物就最方便。但係出面買又會驚落咗好多防腐劑,做人媽咪真係好矛盾!星期五收工行過呢間蛋糕店,見到佢標榜選用全天然嘅材料每日新鮮製作,而且絕無添加劑!仔仔聽日早餐有著落喇我買左一個原味一個香芋味,打開個盒實在太香啦 心急地食完晚飯已經切左黎當甜品。切落去嗰下感覺已經好唔同,輕柔得嚟又挺身反彈力都很好,好容易切開!橫切面見到個蛋糕真係好綿密!口感係既鬆軟又水潤,唔會哽喉嚨小朋友一定好鍾意呢種質感!味道方面,原味係超強蛋味香,香芋嘅味都做到好突出,牛油感不重所以唔會有膩口感,我非常滿意蛋糕既甜度,食多左都吾怕(因為真係好好食停吾到口!)仔仔忍吾住係咁encore添!店員推薦食用前可以用微波爐叮十秒,又或者用氣炸鍋/焗爐(180度)焗佢4至5分鐘。我自己就試左後者,外脆內軟即時又另一番感覺!本來呢啲蛋糕嘅設定梗係越早食口感越好。但我放左雪櫃兩日再拎出黎焗熱佢,個蛋糕依然係甘軟綿綿!真係好surprise!價錢方面定位的確略高,但份量其實比我想像中大! 一個蛋糕夠我同仔仔食3次早餐/TEA! 而且質素真係
價錢方面定位的確略高,但份量其實比我想像中大! 一個蛋糕夠我同仔仔食3次早餐/TEA! 而且質素真係好高!! 佢仲有好多口味選擇,以後我又多一個省時又健康好味的既早餐提案勒!