2022-10-30 1335 views
追求飲食健康, 是都市人應有的生活習慣, 我也不例外 ,通常用餐時, 都會注意營養均衡 ,蔬果一定不能少, 多食白肉少食紅肉 ,每星期都要食最少兩次魚, 或者海產類, 補充鋅和鎂 。今晚的晚餐就完全符合健康要求。 首先有沙律 ,沙律提供蔬菜水果, 顏色鮮艷, 用醋加檸檬汁調味, 仲加咗黑椒, 更加惹味 。餐前麵包有法包和酸包, 都是麥麵做的 ,提供足夠纖維 ,搽啲牛油, 香脆好味。 主菜是大蝦海鮮 冬陰功糙米飯, 大蝦海鮮都非常新鮮, 糙米飯煮得依依韌韌有咬口, 加上冬陰功汁, 開胃又惹味。 再加一杯走冰的果茶 ,簡直是完美配搭。

再加一杯走冰的果茶 ,簡直是完美配搭。
  • 冬蔭海鮮有機糙米飯
  • 沙律