2014-08-08
平日遊大澳既好處係人比較少,唔會行到邊都好逼,不一早入到大澳好多舖頭都未開,尼到吉慶街都係得幾間店舖開左。經過衣間大澳小吃,老闆好熱情咁推介香妃卷,於是便決定坐低食一份。我地企係度睇住老闆整,佢一路整一路同我地傾計,人好nice先落蛋醬,再加唔同既配料同醬汁,好份一份熱辣辣既香妃卷就完成啦。由於係即叫即做所以真係好熱,要等一陣先食到。真係有好多餡,有蔥,菜甫,花生,蛋散同莧西,皮好薄好軟熟,食落好香蔥味,夾埋啲菜甫同蛋散咸咸地又香脆好好食,食落會發現有一種香料味,原來老闆仲加左九層塔,唔怪得唔正啦,又有好多汁,一路食一路滴。老闆之後送左幾隻黃金蝦比我地食,啲蝦炸得岩岩好,好香口,食落卜卜脆!最後買左老闆介紹既紫貝天葵,衣到啲紫貝天葵比較淺色,老闆話係無添加,飲落好清甜,唔會好甜,老闆話唔健康所以突登落少啲糖,咁健康既紫貝天葵一定要尼衣間買!都係八蚊!
我地企係度睇住老闆整,佢一路整一路同我地傾計,人好nice