2017-03-14
今晚話就話去食大排擋,但其實呢度係一間高質素嘅西餐廳,食物好味之餘,環境仲好有情調餐廳係一橦商廈的七樓。一出電梯,就見到仿老香港的牆身、椅子和圖畫,頗為別緻。入到餐廳,可能是閑日的關係,人不算太多。餐廳沒有大排檔的吵鬧和喧嘩;反之,有的是西餐廳的格調:柔和的燈光,恬靜的氣氛,加上座位之間有充足的空間,讓人感到很舒適、很放鬆。打開餐牌,見到有唔少嘅套餐可以揀。侍應推介我哋要一人餐,每個餐都有餐湯、餐包、主菜同埋餐飲,另外可以加錢要海鮮拼盤、紅白酒同埋甜品,非常有彈性。特別推介海鮮拼盤$69就有幾款海鮮,幾抵食,我哋當然唔執輸啦。叫得海鮮拼盤,自然就要加杯白酒啦(加$39就有1杯)海鮮拼盤係冰鎮咁上台嘅,有五種海鮮:鮑魚、凍蝦、生蠔、帶子刺身同埋聖子刺身。老公話鮑魚好食,口感軟柔,而且芯位帶點軟心效果,好正。中間兩個shooter杯,一杯放着秘製辣味醬汁,點凍蝦食幾夾; 另一杯放着帶子刺身,新鮮好味,不過唔夠喉囉我就中意食生蠔,雖然唔算太肥美,但海水味重,幾鮮味(後尾食完飯發現,原來喺度叫一支酒 (一支酒大約三四百左右),就送六隻生蠔,似乎幾抵喎!!好適合幾個friend一齊食飯傾計飲下酒
餐廳係一橦商廈的七樓。一出電梯,就見到仿老香港的牆身、椅子和圖畫,頗為別緻。 入到餐廳,可能是閑日的關係,人不算太多。餐廳沒有大排檔的吵鬧和喧嘩;反之,有的是西餐廳的格調:柔和的燈光,恬靜的氣氛,加上座位之間有充足的空間,讓人感到很舒適、很放鬆。 打開餐牌,見到有唔少嘅套餐可以揀。 侍應推介我哋要一人餐,每個餐都有餐湯、餐包、主菜同埋餐飲,另外可以加錢要海鮮拼盤、紅白酒同埋甜品,非常有彈性。特別推介海鮮拼盤$69就有幾款海鮮,幾抵食,我哋當然唔執輸啦。叫得海鮮拼盤,自然就要加杯白酒啦(加$39就有1杯)
(後尾食完飯發現,原來喺度叫一支酒 (一支酒大約三四百左右),就送六隻生蠔,似乎幾抵喎!!好適合幾個friend一齊食飯傾計飲下酒。)
食完海鮮拼盤就上咗餐湯同埋餐包。
主菜我哋揀咗黑毛豬同埋羊鞍。
(當然只有高質嘅黑毛豬才可以8-9成熟就食啦!)
食到呢度其實已經好滿足,不過加$19就有有甜品,我當然唔想錯過啦。是日甜品係藍莓芝士蛋糕,不是好creamy個種芝士蛋糕, 但細細件又唔係太甜,作為一個豐富晚餐嘅飯後甜品就啱啱好喇!