2023-09-20 206 views
楚撚記大排檔哩間野平時睇社交平台都幾多廣告同foodie 推介,平時兩丁友好難食到大排檔,今次同幾個朋友出去就決定食佢,對佢亦都好高期望。6:30去到入邊已經就快滿,大概搭九已經需要排隊等位,建議大概要早少少攞位。秘製香辣水煮花甲 $128佢會有個爐熱住個煲,食嘅時候都會keep住暖。而佢有粉絲蘿蔔豆卜,全部都好索汁同入味,花甲就正常水準,食得辣嘅人值得一試。燕麥金沙蝦球 $113一碟有8隻蝦,上面鋪滿晒燕麥,令到佢口感幾有趣。而蝦球都算幾有鹹蛋黃味,底嗰浸燕麥亦會有鹹蛋黃味,整體唔錯但定價偏貴。蜜椒薯仔牛柳粒 $113最失望應該就係佢,可能因為俾萬發搞到我對薯仔牛柳粒期望好高,呢碟嘅薯仔切得太細,令到佢一啲口感都無,而且一啲都唔脆口,成粒上到黎已經淋晒。牛肉就正常, 好多時候茶餐廳同大排檔嘅牛食落唔韌其實都已經收貨。而且佢一啲都冇蜜糖味,黑椒味又無乜。成碟野$113但又無口感又無味咁其實都唔知食左乜。拔絲焦糖香燒脆腩仔 $98睇相都知佢幾考功夫既,最主要係拔絲焦糖整得唔錯,撈埋燒腩仔食再點芥末個味道係幾得意。但係燒腩仔有一啲俾偏硬身,要啲時間去咀嚼,而且個皮都唔係話好脆,兩樣燒腩仔應
楚撚記大排檔

秘製香辣水煮花甲 $128

燕麥金沙蝦球 $113

蜜椒薯仔牛柳粒 $113

拔絲焦糖香燒脆腩仔 $98
睇相都知佢幾考功夫既,最主要係拔絲焦糖整得唔錯,撈埋燒腩仔食再點芥末個味道係幾得意。但係燒腩仔有一啲俾偏硬身,要啲時間去咀嚼,而且個皮都唔係話好脆,兩樣燒腩仔應有嘅元素都無。比$98好似食個拔絲多過食過燒腩仔。

瑤柱蝦粒帶子蛋白炒飯 $99
份量好足,味道正常,飯炒得幾乾身。

黃金炸饅頭(半打) $40
正常水平,就係平時大家食炸饅頭再點煉奶既味。

楚撚桂圓手工啤 $48
係用圓肉乾杞子釀製,飲落偏重麥味,如果中意重麥香既會覺得唔錯,值得一試。

食到最尾會有糖水送返俾你,當日食既有以下兩款。

番薯糖水
薑味太勁,有少少食唔出番薯本身嘅味,如果薑嘅量減少會好啲。

綠豆清心丸
第一次食清心丸,個口感好神奇有少少似芋圓嘅口感。

Overall: CP值麻麻,佢除左有冷氣坐得舒服啲之外,我完全諗唔到有咩原因要幫襯佢而唔幫襯出面啲大排檔。佢價錢又貴啲,分量又少啲,味道又差啲。最緊要嘅係,平時食大排檔好多時候都係貪佢夠鑊氣,但呢到完全比唔上出面嘅大排檔。

味道:🌕🌕🌑🌑🌑

加一服務費:❎

楚撚記大排檔
土瓜灣馬坑涌道2C號寶光大廈地下C及D號舖
荃灣川龍街118號百悅坊地下-1樓
西環石塘咀皇后大道西554-560號日富里百好大廈地下1號舖